Az ENSZ Közgyűlése nagy többséggel fogadta el az orosz hadművelet leállítását sürgető határozatát

ensz, Vaszilij Nyebenzja,
Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén a világszervezet New York-i székházában 2022. március 23-án
MTI/AP/John Minchillo

Az ENSZ Közgyűlése nagy többséggel fogadta el csütörtökön az ukrajnai orosz hadműveletek leállítását sürgető határozatát.

A világszervezet közgyűlésének 193 tagjából 140 szavazott az Ukrajna által beterjesztett határozat elfogadására, amely - ellentétben az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntéseivel - nem bír kötelező erővel, de politikai nyomásgyakorlás eszköze lehet.

Harmincnyolc ország - köztük Irán, Kína és India - tartózkodott és mindössze öt - Oroszország, Szíria, Fehéroroszország, Észak-Korea és Eritrea - szavazott nemmel a voksoláson.

A határozat egyebek között "az Oroszországi Föderáció Ukrajna ellen irányuló ellenségeskedéseinek azonnal leállítását" követeli, különös tekintettel a civil lakosság és a polgári létesítmények, így például iskolák és kórházak, elleni támadásokra. A dokumentum ezenfelül felszólítja a moszkvai vezetést, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából.

A szöveg támogatói egyben kifejezték aggodalmukat egy lehetséges globális élelmezési válság miatt, tekintettel arra, hogy Ukrajna fontos szerepet játszik a világ gabonaexportjában.

Némi felbolydulást keltett egy "rivális" határozat-tervezet, amelyet Dél-Afrika nyújtott be. Ez utóbbinak a szövege egyetlen szóval sem említette Oroszország agresszióját. Az ENSZ Közgyűlésének többsége azonban nem támogatta a szavazást erről.