Závecz: a magyarok többsége gazdasági válságot érzékel

Závecz: a magyarok többsége gazdasági válságot érzékel

A magyar választók többsége gazdasági válságot érzékel, a teljes népesség valamivel több mint fele szerint a magyar állam válságos pénzügyi helyzetbe került – írja a Telex a Závecz Research friss kutatására hivatkozva.

Az ellenzéki szavazók 93 százaléka gondolja azt, hogy a magyar gazdaság rossz helyzetben van és a bizonytalanok többsége (55 százalék) is így látja a helyzetet. A kormánypártiak azonban teljesen másképp értékelik a magyar gazdaság állapotát, 61 százalékuk úgy gondolja, hogy jó helyzetben van a magyar gazdaság, és mindössze 18 százalékuk válaszolt úgy, hogy válságot érzékel.

Összességében a teljes népesség 53 százaléka szerint rossz helyzetben van a magyar gazdaság.

Az ellenzék a kampányhajrában azt hangsúlyozza, hogy a gazdasági válságra az uniós támogatások hazahozatala jelentene megoldást, a felmérésből pedig kiderül, hogy a magyar társadalom többsége egyetért ezzel az üzenettel.

A válaszadók 57 százaléka úgy gondolja, hogy Magyarország pénzügyi helyzete javulna, amennyiben az Európai Unió által a jogállami problémák miatt visszatartott támogatási pénzek megérkeznének az országba. Meglepő, hogy amíg a Fidesz-szavazók 70 százaléka ért egyet a kijelentéssel, addig az ellenzéki pártszövetség támogatóinak mindössze 52 százaléka, míg a bizonytalanoknak pedig 46 százaléka osztja ezt a véleményt.

Az elmúlt napok eseményeiből feltételezhetjük, hogy Orbán Viktor is egyetért a többséggel, ugyanis a miniszterelnök levélben jelezte az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, hogy mégis lehívná a helyreállítási alapban biztosított hitelkeretet, amit még tavaly visszautasított.

Viszont megkérdetteknek mindössze 36 százaléka gondolja azt, hogy Orbán Viktor sikeresen tudna tárgyalni az uniós támogatásokról.

Ezzel szemben a válaszadók több mint fele, 51 százaléka feltételezi azt, hogy képes lenne sikeresen hazahozni az uniós támogatásokat.

A kutatás 2022. március 16. és március 19. között készült, 800 fő telefonos megkérdezésével. A kutatás mintája nemek, korcsoportok, iskolai végzettségi csoportok és településtípus szerint reprezentálja a 18 évnél idősebb magyar lakosságot – írja a kutatási összefoglaló.