Márki-Zay Péter: csak a NATO-szövetséggel biztosítható Magyarország békéje és biztonsága

Márki-Zay Péter: csak a NATO-szövetséggel biztosítható Magyarország békéje és biztonsága

Fontos döntésekre készül a NATO, olyanokra, amelyek kulcsfontosságúak Magyarország békéje és biztonsága szempontjából – jelentette ki csütörtök reggeli sajtóközleményében Márki-Zay Péter.

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje felidézte, a NATO-csúcstalálkozó előtt konzultált Wesley K. Clark tábornokkal, a NATO európai erőinek volt főparancsnokával. Elmondása szerint a beszélgetés is megerősítette abban, hogy Magyarország biztonságát a NATO garantálja. 

"Amíg erős a NATO szövetség, addig Magyarország határain kívül tartható a háború"

– tette hozzá Márki-Zay, aki a tábornoknak is elmondta: kormányváltás esetén nem megy magyar katona Ukrajnába, a magyar katonák az országon belül védik Magyarország biztonságát. 

"A NATO sem kíván katonákat küldeni, vagyis amikor mi a NATO szövetség erősítése mellett érvelünk, akkor a béke és biztonság garantálását akarjuk"

– szögezte le a kormányfőjelölt, aki szerint 

"Wesley Clark is utalt arra, hogy Orbánt a nyugati világban Putyin-bábként tartják számon, és visszatetszést kelt az a hintapolitika, amellyel évek óta gyengíteni, bomlasztani akarja a miniszterelnök Magyarország európai és transzatlanti kapcsolatrendszerét. Elmondtam azt is, hogy az ukrajnai tragikus háború, Putyin aljas agressziója pedig még világosabbá tette az április 3-i választás tétjét. Kelet vagy Nyugat? A magyar Putyin vagy Európa? A történelem rossz oldala, vagy a történelem jó oldala?"

Ezenfelül Márki-Zay Péter úgy látja, 

"Putyin háborúja a történelem szemétdombjára küldte Orbán 12 éves Európa-ellenes, keleti diktátorokkal üzletelő korrupt politikáját. A mi álláspontunk világos: Magyarország a Nyugathoz tartozik, ezért megerősítjük európai és NATO-szövetségünket, nem Brüsszelt, hanem Moszkvát állítjuk meg, garantálva a békét és biztonságot Magyarország számára."

– fogalmazott az ellenzéki szövetség miniszterelnök-jelöltje, aki mondanivalóját megerősítendő a közösségi oldalán is hangsúlyozta álláspontját, miszerint "csak a NATO védheti meg Magyarországot".

A NATO új harccsoportokat telepít Magyarországra, Bulgáriába, Romániába és Szlovákiába

A NATO új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítse a szövetség keleti régiójának védelmét - közölte a NATO főtitkára Brüsszelben, a 30 államot tömörítő, brüsszeli székhelyű észak-atlanti szervezet csütörtökre tervezett csúcstalálkozóját megelőzően szerdán.