Mindeközben Orbán Viktor lelkesen telepíti be a német hadiipart Magyarországra

Mindeközben Orbán Viktor lelkesen telepíti be a német hadiipart Magyarországra

A magyar-német hadiipari együttműködés már korábban kezdődött, ami jó esélyt ad arra, hogy tartós legyen - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Zalaegerszegen. A kormányfő a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján tartott beszédében kiemelte: a magyarok pontosan tudják, hogy az a legjobb háború, amelyet sikerül elkerülni.

Hozzátette: tehát "amikor hadsereget építünk", akkor "persze készülünk a legrosszabbra, de valójában utat nyitunk a kedvező jövő számára is".

Orbán Viktor felidézte: már korábban azt mondta, hogy a biztonság lesz ebben az évtizedben a legfontosabb ágazat. A legfontosabb feladat pedig ebben az évtizedben, hogy "egy Magyarországot megvédeni képes, a magyar érdekeknek érvényt szerezni tudó, Magyarországon, de ha kell, azon kívül is bármikor bevethető haderő álljon rendelkezésre" - jelentette ki.

Kitért rá: a német-magyar kapcsolatok "összevissza" állnak, de "abban reménykedünk, hogy most kisimulnak".

Úgy folytatta: az elmúlt hónapokban Európa jövője szempontjából az egyik legfontosabb döntést hozta meg a német kormány az ukrán-orosz háború hatására. Ez nem lehetett könnyű döntés, hiszen ez Németország újra felfegyverzéséről szól, de miután kitört a háború, és "világos, hogy Európa békéjét és biztonságát a németek nélkül nem lehet garantálni", megtörtént a nagy változás, és a német hadiipar az egyik legfontosabb iparággá vált - magyarázta.

Közölte: ez az új realitás, ami "óriási lehetőséget kínál a számunkra". Azonban a magyar-német együttműködés akkor kezdődött, amikor ez az iparág "még inkább egy megtűrt iparág volt", és ez jó esélyt ad arra, hogy az együttműködés tartós legyen - mondta.

"Jövő héten vasárnap meg nehogy otthon maradjanak!" - zárta szavait Orbán Viktor, hiszen háború ide vagy oda, azért mégis csak miniszterelnök szeretne maradni.

Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke felidézte, hogy három és fél évvel ezelőtt tárgyaltak először a magyar kormánnyal, és "nagyon világos struktúrák körvonalazódtak".

Az együttműködés első célja egy beruházási program megvalósítása volt, ennek eredménye a Rheinmetall zalaegerszegi gyára, ahol "három hónap leforgása alatt megnyitjuk a világ legmodernebb katonai páncélos járművét készítő gyártósorát". Elsőként Lynx gyalogsági harcjárművek készülnek Zalaegerszegen - ismertette a német cég elnöke.

Úgy fogalmazott: a világ megváltozott az elmúlt három hétben, és arról a német kormánnyal is tárgyaltak, hogy "erre a beruházásra szükség van".

Armin Papperger hozzátette: más magyarországi programjaik között szerepel lőszergyár építése is, amivel szintén haladnak, "mert sokkal több lőszerre, robbanószerre van szükség".

A zalaegerszegi harcjárműgyár műszaki átadásán jelen volt mások mellett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, valamint Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Szerencsére Orbán Viktornak a nyugati hadiipar Magyarországra telepítése közben most nem jutott eszébe, hogy magyar települések válhatnak katonai célponttá, pedig az oroszokkal szembeni fellépéskor rendre ezzel az érvvel hárítja el magától a felelősséget.