Baka András korábbi főbíró szerint olyan fajta jogállamiság alakul ki, mint a kommunista rendszerben

Baka András korábbi főbíró szerint olyan fajta jogállamiság alakul ki, mint a kommunista rendszerben

Interjút adott az AFP hírügynökségnek Baka András, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke. Emlékezetes, a parlament fideszes többsége jogellenesen váltotta le 2011-ben, amiért több mint 30 millió forint kártérítést kellett neki kifizetni. A nyugdíjas bíró az AFP-nek arról beszélt, ha a korrupció annak ellenére sem jelenik meg a bírósági ítéletekben, hogy az elérhető adatok szerint a magyar állam az egyik legkorruptabb az egész unióban – írja az Euronews. A jogállamiság helyzetét a kommunista rendszerhez hasonlította.

„Ha a bíró bizonytalan, hogy meddig lehet bíró, ha el lehet venni a bírói státuszát, akkor ez egy sokk a bíróságok számára. Ez mindenki számára sokkoló, de egy olyan szakmában, ahol a függetlenség alapvető jelentőségű, különösen az”

– mondta Baka.

Az egykori főbíró szerint a felmérések alapján a magyar állam az egyik legkorruptabb az egész unióban, és ha ez nem jelenik meg a bírósági ítéletekben, annak van valamilyen oka.

Kifejtette, a statisztikák azt mutatják, hogy Magyarország az utolsó előtt áll a korrupciós rangsorban.

"Ha ez így van, akkor ennek a korrupciónak normál körülmények közt tükröződnie kellene bírósági ítéletekben, de ez nem történik meg. Valahol hiba van. Esetleg ott, hogy nem történik vádemelés súlyos korrupciós ügyekben, aminek a magyarázata csak a politika lehet"

- fogalmazott.

Baka András az interjúban arról is beszélt, hogy

szerinte olyan fajta jogállamiság alakul ki, mint a kommunista rendszerben.

Mint mondta, az nem volt jogállam, de a bíróságok funkcionáltak, hozzátette, hogy az egész szisztémával volt baj, és ma azt érzi, hogy ugyanez a helyzet.

"A törvényhozó, a végrehajtó és a bírósági hatalom egyetlen tömb, egyre inkább a politika befolyása alá kerül igazságszolgáltatás"

– fejtette ki véleményét.

A Kúria jelenlegi elnöke a bírói tapasztalat nélküli Varga Zs. András, akit trükkös politikai beavatkozással választottak meg

A Kúria jelenlegi elnöke Varga Zs. András, aki pozícióját trükkös módon, politikai beavatkozás hatására nyerte el: megválasztásához ugyanis már eleve törvénymódosításokra volt szükség. Vargával kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy soha nem dolgozott bíróként, ilyen jellegű tapasztalata nincs. Ez pedig nem hogy a rendszerváltást követő időszakra, de még a Kádár-korszakra sem volt jellemző.

Varga korábban Polt Péter legfőbb ügyész helyetteseként dolgozott.

Varga Zsolt András kinevezését akkoriban az Országos Bírói Tanács (OBT) sem támogatta, pont azért, mert szerintük "nem lehet elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs. A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve a Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott."