Nem cáfolja a kormányközeli cég, hogy letartóztatták a vezetőit

Nem cáfolja a kormányközeli cég, hogy letartóztatták a vezetőit

Nem cáfolta a Magyar Hangnak küldött válaszában a NER- és Mészáros Lőrinc-közeli Eurovéd Security nevű őrző-védő vállalkozás, hogy március első felében előzetes letartóztatásba kerültek a vállalat vezetői. A NAV több száz millió forintnyi készpénzt foglalt le a házkutatások során.

A Magyar Hang emlékeztetett, hogy a felcsúti-bicskei cég emberei védték például a tavalyi Mészáros-Várkonyi esküvőt, de ők őrzik az Orbán Viktor hétvégi háza mellé épült felcsúti stadiont is.

A bicskei központú Eurovéd megbízásai között volt korábban:

  • Mészáros Lőrinc tihanyi nyaralójának és a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának az őrzése,
  • illetve a Mészáros-cégbirodalom más részei, köztük a hotelek és az irodaházak biztonságának szavatolása.

Szintén ehhez a céghez köthető a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Appeninn irodaházak rendje. Ezen felül pedig állami megrendeléshez is jutottak: partnereik között megtaláljuk a száz százalékban állami tulajdonú Eximbankot, míg a bicskei fideszes önkormányzat a botrányokkal terhelt hulladékcége, a Zöld Bicske őrzését bízta rá. A Tessely Zoltán fideszes képviselő által elnökölt Bicskei TC sportklubot pedig támogatta az Eurovéd.

Az Eurovéd 2016-tól 2020-ig szédítő ütemben növekedett: megötszörözte forgalmát, az utolsó elérhető, 2020-as beszámolójában már 1,4 milliárd forintos bevételt mutatott ki.

Az ügyészség – cégnevet nem említő – szűkszavú közleménye szerint a cégek több, mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek 2017. és 2021. között; három vezetőt őrizetbe vettek. A lapunkhoz eljutott információk szerint köztük van T. N. cégtulajdonos, és rokona, B. I., aki ügyvezetőként tevékenykedett. Később a bíróság – egyelőre nem jogerősen – elrendelte mindhármójuk előzetes letartóztatását. Az érintettek fellebbeztek. Az ügyészség azt is megjegyezte, hogy az összehangolt nyomozati cselekmények keretében több száz millió forint, valuta, ékszerek, gépkocsik, üzletrészek és bankszámlák lefoglalása vagy zárolása történt meg. A Magyar Hang hatósági és helyi forrásai szerint az Eurovéd-vezetők lakásain lefoglalt készpénz az ötszáz millió forintot is elérte.

A cég válaszában nem cáfolta, hogy az ügyészség közleményében szereplő cégek egyike az Eurovéd. Úgyszintén nem cáfolták a Magyar Hangnak a kérdések között küldött állítását, miszerint T. N. tulajdonos, valamit B. I. ügyvezető előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság nyomozási bírója. Az utóbbira csak annyit reagáltak, hogy a Zrt.-k vezetését igazgatótanács vagy vezérigazgató látja el.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}