Magyarország nem kap uniós forrást, ha nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez?

Magyarország nem kap uniós forrást, ha nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez?

Befagyva maradhatnak az uniós források, amíg Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez - jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden.

Ujhelyi István arról tájékoztatott, hogy az Európai Ügyészséghez csatlakozás elmaradása esetén a Magyarországnak járó uniós források befagyasztására irányuló kezdeményezést készítenek elő több ország EP-képviselői.

A kezdeményezés elfogadása esetén a brüsszeli döntéshozók csak abban az esetben fogják megnyitni a jelenleg visszatartott támogatásokat Magyarország számára, ha a magyar kormány megfelelő garanciákat ad a források védelmére, így például csatlakozik az Európai Ügyészséghez - közölte.

"Ez abban az esetben nem jelent problémát, ha Márki-Zay Péter alakíthat kormányt, hiszen az egységes ellenzék egyértelművé tette ezirányú szándékát. A Fidesz azonban továbbra is mereven elutasítja az uniós vádhatósággal való együttműködést" - fogalmazott.

Magyarázata szerint a Fidesz nem elvi alapon, vagy a nemzeti szuverenitás védelmében utasítja el a csatlakozást az Európai Ügyészséghez, hanem kizárólag azért, mert - mint fogalmazott - "így azt remélik: megúszhatják az uniós támogatások ellopása miatti felelősségre vonást. Ezért még az sem drága nekik, hogy elutasító magatartásuk miatt befagynak a Magyarországnak járó támogatások".

Ha a Fidesz marad hatalmon, ez bizonyosan nem fog változni. Ha viszont a mostani ellenzék alakíthat kormányt, akkor Magyarország csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez, és lehívja a neki járó összes uniós támogatást, "az európai pénzeket elsíboló maffiózókat" pedig kíméletlenül elszámoltatja - tette hozzá Ujhelyi István.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}