Karácsony Gergely szerint nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni - ő ezt megtapasztalta már

Karácsony Gergely szerint nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni - ő ezt megtapasztalta már

"Nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni. Én már csak tudom, hiszen korábban közvélemény-kutatóként dolgoztam, 2019-ben pedig úgy nyertem meg fölényesen, 7 százalékos többlettel a főpolgármester-választást, hogy az összes felmérés Tarlós István győzelmét jelezte előre. Sajnos a Fidesz húsz éve mérgezi a közéletet, ezért a felmérések húsz éve felülmérik a támogatottságát, mert a hívei sokkal hangosabbak, de az ellenzéki szavazók vannak többen. Szóval nem a felméréseket kell bújni, hanem rábeszélni még három embert a változásra!"

- ezzel a határozott véleménnyel tett egy ki egy összehasonlítást Karácsony Gergely főpolgármester.

A posztban ugyanis kiemelte, hogy amíg a valóságban 7 százalékkal verte meg Tarlós Istvánt 2019-ben, a Publicus 0 százalék különbséget mért, miközben a Medián 1 százalékos, a Závecz pedig 3 százalékos Tarlós István előnyt mért; az már nem is meglepő, hogy a Nézőpont 6, a Századvég pedig 8 százalékos kormánypárti fölényben gondolkozott. 

A negatív közvélemény-kutatási adatok ellenére Karácsony Gergely mégis győzött a választásokon, ez pedig táppontot jelenthet április 3-ra, hiszen a Medián épp ma mért biztos fideszes fölényt

A Publicus kihozta az Orbán-Gyurcsány párost a legismertebbnek, és az Orbán-Karácsony duót a legnépszerűbbnek

Úgy tűnik, kezdődik a tánc. A Publicus Intézet a Népszavában jelentetett meg egy közvélemény-kutatást, amit mindenképpen muszáj kontextusba helyezni a közelgő Borod-Abaúj-Zemplén megyei időközi országgyűlési választás kapcsán. Hétfőn emlékezett meg a Parlament a tragikus körülmények között pénteken elhunyt Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselőről, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6.

Jól jellemzi a helyzetet, azaz a közvélemény-kutatók nehézségét, hogy Pulai András, aki egyébként hozzá is szólt a főpolgármester posztjához, az előválasztáson égette meg magát, amikor Karácsony Gergelyt nevezte meg a legesélyesebb jelöltnek, nemcsak az ellenzéki oldalon, hanem Orbán Viktorral szemben is. Aztán úgy alakultak a dolgok, hogy végül bejelentette, felhagy a mérésekkel az előválasztás második fordulója előtt. 

Karácsony ózdi csodája, a sátorháború és a sikertelen tandemugrás: ilyen volt az előválasztás keményebb oldala

A kormánypárti propaganda és a fideszes megmondóemberek szerint az ellenzéki előválasztás nem több egy színjátéknál, egy adott forgatókönyv alapján zajlik, de ennél nagyobb blődséget nem is mondhatnának. Amint azt megmutatjuk, az előválasztás folyamata telis-tele volt olyan meglepetésekkel, amelyekre nemcsak a szavazók, de még a szervezők sem számíthattak.