Roham: akár 45 percet is várniuk kell a Berlinben szavazó magyaroknak

Roham: akár 45 percet is várniuk kell a Berlinben szavazó magyaroknak

Rengetegen állnak sorban a berlini magyar nagykövetség épülete előtt, hogy leadhassák a voksukat. A várakozási idő akár 45 perc is lehet

- számolt be Facebookon a Deutsche Welle magyar tudósítója. A Berlinben szavazó magyarok ma délelőtti "rohamáról" pedig egy friss videót is közzétettek.

A poszt alatt egyes kommentelők azt írják, hogy Münchenben és Stuttgartban sem sokkal különb a helyzet. Sőt, utóbbi városban az egyik hozzászóló szerint nagyjából 3 órás várakozási időre is lehet számítani.

Az országgyűlési választásokon a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő, kivándorolt magyarok csak a nagykövetségeken, konzulátusokon adhatják le a voksukat. A Privátbankár cikkében emlékeztet, hogy Németországban csupán öt városban (Berlin, Düsseldorf, München, Nürnberg, Stuttgart) szavazhatnak, tehát ezt egyetlen észak- vagy kelet-németországi városban sem tehetik meg.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint Berlinben 2682, Düsseldorfban 1957, Münchenben 4646, Nürnbergben 1475, Stuttgartban pedig 3719 választópolgárt vettek be a névjegyzékbe, így közel 14,5 ezer ottani magyar jelezte előzetesen szavazási szándékát.