Litvánia leállította az orosz gázimportot

litvánia, tüntetés, orosz-ukrán háború,
Az Ukrajnát ért orosz támadás ellen tüntetnek Vilniusban 2022. március 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában
MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Litvánia leállította az orosz gázimportot - jelentette be szombaton a vilniusi energiaügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a balti EU-tagállam április elseje óta nem használ Oroszországból importált gázt.

Ezt a litván gázszolgáltató vállalat is megerősítette. A cég adatai szerint április 2-án már nem érkezett gáz Fehéroroszországon keresztül haladó vezetékrendszeren.

Mi vagyunk a Gazprom uniós vevői között az elsők, akik függetlenítettük magunkat az orosz gázszállításoktól

- hangsúlyozta Dainius Kreivys energiaügyi miniszter az orosz gázipari óriásvállalatra utalva. Hozzátette, hogy a balti ország gázigényeit mostantól a Klaipeda kikötőjében található gázterminálon keresztül fedezik.

A klaipedai tengeri gázterminált 2015-ben helyezték üzembe, hogy az ország diverzifikálhassa gázimportját. A litván hatóságok közlése szerint havonta három nagyobb, cseppfolyósítottgáz- szállítmányt várnak.

A litván energiaügyi minisztérium közölte azt is, hogy az import leállítása nem érinti az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávé felé irányuló gáztranzitot Litvánia területén keresztül.

A litván parlament márciusban szólította fel a vilniusi vezetést, hogy az ukrajnai orosz hadművelet nyomán a lehető leghamarabb állítsa le az energiahordozók behozatalát Oroszországból. A törvényhozás által közölt adatok szerint Litvánia évente több mint hárommilliárd euró értékben vásárol olajat, gázt és áramot Oroszországtól.

(MTI)