EBESZ: Az erőviszonyok nem voltak kiegyenlítettek a választáson

EBESZ: Az erőviszonyok nem voltak kiegyenlítettek a választáson

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója közzétette megállapításait a magyar választásokról. A rövid távú megfigyelők vezetője, Kari Henriksen norvég parlamenti képviselő a legfontosabb megállapításuknak nevezte, hogy

az erőviszonyok nem voltak kiegyenlítettek a választáson.

Megjegyezte, bár a jelöltek szabadon kampányolhattak, ez azonban negatív volt, emellett pedig a Fidesznek kedvezett. De az átláthatóság hiánya is a kormánypárt malmára hajtotta a vizet, a vita hiánya pedig erőteljesen hátráltatta a szavazókat a döntéshozásban.

Az EBESZ a parlamenti választás lezajlásában nem talált kivetnivalót, de azt kiemelték, hogy 

a folyamatot aláásta a kormány és a kormánypártok üzenetei közötti jelentős átfedés, amely elmosta a határvonalat az állam és a párt között, továbbá a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás.

Arra is kitértek, hogy a jogi keret megfelelő alapot biztosít a demokratikus választás lebonyolításához, de több esetben nem érvényesültek a nemzetközi standardok. A vasárnapi eseményeket békésnek látták, jól szervezettnek, rendezettnek és gördülékenynek értékelték a folyamatot. A szavazás titkossága azonban sokszor veszélybe került a túlzsúfolt szavazóhelyiségek miatt.

A misszió a népszavazás kapcsán arra jutott, hogy jogi kerete nagyrészt nem volt megfelelő annak demokratikus lebonyolításához, és nem biztosított egyenlő esélyeket a népszavazási kampányokhoz. A választók nem kaptak objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatást a választási lehetőségekről.

Míg a kormánypártok kampányüzenetei és a kormány tájékoztató kampányai közötti átfedés volt megfigyelhető, ami felerősítette a kormánypártok előnyeit, és elmosta a határvonalat az állam és a párt között. Emellett mind a kormánypárt, mind pedig az ellenzék személyes támadásokra használták fel az Oroszország által kirobbantott ukrajnai háborút. A médiaegyensúlyról is szót ejtettek:

Ahhoz, hogy a szavazók megalapozott döntést hozhassanak, alapvető fontosságú, hogy a rivális felek egyenlő hozzáféréssel rendelkezzenek a médiához, és tájékoztató kampányokat folytassanak, ahelyett, hogy a megosztó üzenetek közvetítésére és személyes támadásokra összpontosítanának, amint az sajnos itt megfigyelhető volt

 A misszió úgy értékelte, az állami költségvetésből finanszírozott széles körű kormányzati reklámkampányok megerősítették a kormánypártok fő kampányüzeneteit, ezzel jogosulatlan előnyhöz juttatva őket. Ahogy a közelmúltban elfogadott jogszabályok is gyengítették gyengítették a rendszer fontos biztosítékait, miközben a külföldön történő szavazásra vonatkozó eltérő szabályok aláásták az egyenlő szavazati jog elvét.

Élesen megosztottnak találták a hazai médiát is: "A választások előtt elfogult és kiegyensúlyozatlan híradások terjedtek a magyar nyilvánosságban és számos magántulajdonban álló médiában, ezzel elsősorban a kormánypártokat juttatva előnyhöz".

Jillian Stirk, az ODIHR választási megfigyelő missziójának vezetője abbéli reményét fejezte ki, hogy az Orbán-kormány megragadja a lehetőséget és a demokratikus folyamatok javításán munkálkodik majd.