Óriásit zuhant az orosz szolgáltatóipar teljesítménye márciusban

Gazdaság
pixabay.com

Hatalmasat esett az orosz szolgáltatószektor teljesítménye februárhoz képest márciusban, amikor már tartott az Ukrajna elleni orosz háború és a Nyugat számos szankciót, büntető intézkedést vezetett be Moszkvával szemben - számolt be az MTI.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet márciusi szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 38,1 pontra esett a februári 52,1 pontról.

Borrell szerint Oroszországra "a legkeményebb szankciócsomag" várhat az EU történelmében

Az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait megcélzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra - jelentette ki Ursula von der Leyen...

"A legfrissebb adatok az orosz szolgáltatóipari szektorban az üzleti aktivitás markáns visszaesését mutatják, ami ellentétben áll az előző időszakban tapasztalt szerény bővüléssel" 

- jegyzi meg a Markit.

Márciusban az orosz szolgáltatóipari és a korábban ismertetett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexből képzett kompozit mutató 37,7 pontra süllyedt a februári 50,8 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelenti, 50 pont alatt pedig visszaesését.

Márciusban jelentősen visszaestek az új megrendelések, a csökkenés 2020 májusa óta a legnagyobb volt. A felmérésben részt vevők az alacsony megrendelést a megnövekedett gazdasági bizonytalanságnak tulajdonították, ami komolyan visszavetette a fogyasztói keresletet.

Ezzel párhuzamosan megindult az új exportrendelések csökkenése is. A külföldi vásárlói oldal kereslete 2020 áprilisa óta a legnagyobb ütemben esett vissza.

Márciusban nőtt a költségteher. Az inputár-infláció februárhoz képest jelentősen felgyorsult, és az eddigi legnagyobb lett. A magas költségeket a megugró beszállítói árak okozták, illetve a kedvezőtlen árfolyam.

A rekord költséginfláció mellett a cégek 2001 októbere óta a leggyorsabb ütemben emelték a termékárakat.

A gyenge kereslet márciusban létszámleépítésre kényszerítette a cégeket. A létszámleépítés üteme 2020 júniusa óta a legmagasabb volt.

Mindemellett márciusban - hosszú idő után először - negatívba fordult a szolgáltatóipari cégek bizalma a következő 12 hónap termelési kilátásaival kapcsolatban.