Orosz repülőgép szállt le szerda délelőtt Pápán, a Honvédség bázisrepülőterén

Orosz repülőgép szállt le szerda délelőtt Pápán, a Honvédség bázisrepülőterén

Egy orosz gép szállt le szerda délelőtt tíz körül Pápán, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőterén - számolt be a Telex. A Flightradar adatai alapján azt írják:

az orosz Volga-Dnepr Airlines-hoz tartozó, IL-76-os hatalmas teherszállító repülőgép Moszkvában szállt fel, majd Belaruszon, Lengyelországon és Szlovákián keresztül jött Pápára. A gép több mint három órát repült.

Mint emlékeztetnek, mindez azért érdekes, mivel február végén az orosz felségjelzésű gépeket kitiltották az Európai Unió területéről az ukrajnai invázió miatt. Ennek értelmében jelenleg Magyarországra sem jöhetnek a légitársaság gépei.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint az orosz gépek kizárólag akkor repülhetnek be a magyar légtérbe, ha külön engedélyt kapnak.

A lap megkeresésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium válaszában azt közölte:

"az orosz légifuvarozókra vonatkozó általános tiltás alól szűk körben mentesség adható. A kérdéses repülést az Európai Bizottság tudomásával, az útvonalban érintett uniós tagállamok engedélyével és egyetértésével hajtották végre".

Két napja egyébként Budapesten szállt le egy orosz gép.

Frissítés

A 24.hu a Honvédelmi Minisztériumohoz fordult, hogy megtudja, az RA-76952-es lajstromjelű gép miért kapott berepülési engedélyt a magyar hatóságoktól, illetve hogy a mostani út összefüggésben van-e a korábbi szlovákiai repülésével. A minisztérium azonban egyelőre nem reagált.

Azt írják, sajtóhírek szerint a szóban forgó orosz gép

március közepén nukleáris fűtőanyaggal a fedélzetén szállt le Pozsonyban.

A szállítmányt a szlovák kormány rendelte meg, hogy biztosítsa az ország két atomerőművének zökkenőmentes működését.

Az Iljusin 76-os egy négy sugárhajtóművel felszerelt gép, ami több mint 40 tonnás terhet is elbír.