Osztrák kancellár: nehéz tárgyalást folytattam Putyinnal, nem lettem derűlátó

nehammer
Karl Nehammer osztrák kancellár távozik a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést követően Moszkvában 2022. április 11-én.
MTI/EPA/Osztrák kancellária/Dragan tatic

Karl Nehammer osztrák kancellár nagyon közvetlen, nyílt és nehéz tárgyalást folytatott hétfőn Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és nem lett tőle derűlátó, sőt, nyilvánvalónak látja, hogy az orosz erők súlyos támadásra készülnek Kelet-Ukrajnában - fogalmazott a kancellár abban a közleményben, amelyet a hivatala adott ki. Putyinnak ez volt az első személyes találkozója európai vezetővel az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta.

Ez nem baráti látogatás volt, a tárgyalás Putyin elnökkel nagyon közvetlen, nyílt és nehéz. A legfontosabb üzenetem az volt, hogy a háborút meg kell állítani, mert egy háborúban csakis vesztesek vannak mindkét oldalon

- jelentette ki Nehammer a közlemény szerint, amely nem sokkal azután jelent meg, hogy véget ért a találkozó az orosz elnök hivatalos, Moszkvához közeli, novo-ogarjovói rezidenciáján.

Putyinhoz látogat Nehammer osztrák kancellár

Karl Nehammer osztrák kancellár hétfőn Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - jelentette be az osztrák kancellári hivatal. Nehammer lesz első európai vezető, aki Oroszország ukrajnai háborújának február 24-i kezdete óta találkozik Putyinnal. A kancellár a bejelentés előtt tájékoztatta szándékáról Berlint, az Európai Bizottságot és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A kancellár ezután sajtótájékoztatót tartott Moszkvában, és ezen azt mondta: "Nem számolhatok be arról, hogy összességében optimistább lettem a megbeszéléstől Putyin elnökkel. Nyilvánvalóan az átfogó (kelet-ukrajnai) offenzívát készítik elő". Mind mondta, felszólította az elnököt, hogy vessen véget Ukrajna megszállásának, és szemére vetette az orosz hadsereg által elkövetett "súlyos háborús bűncselekményeket". Figyelmeztette, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelniük kell majd tetteikért. Felhívta a figyelmét arra, hogy az Európai Unió az Oroszország elleni szankciók ügyében "egységes, mint mindig".

Nehammer szombaton látogatást tett Kijevben és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Mint utána, vasárnap közölte, ott határozta el, hogy hétfőn Moszkvában találkozik Putyin elnökkel, elősegítendő a párbeszédet a háborús felek között, és erről tájékoztatta Zelenszkijt, Berlint és az Európai Bizottságot is. Vasárnap Bécsben újságíróknak nyilatkozva azt mondta: "kockázatos és személyes diplomáciai missziót vállal", de minden tőle telhetőt meg akar tenni a béke érdekében, noha tudja, hogy a béke esélye nagyon halvány e pillanatban. Ígérte, hogy fel fogja vetni a bucsai tömeggyilkosság ügyét is.

Nehammer szóvivőjének tájékoztatása szerint a találkozó Putyinnal 75 percig tartott, amelyet a Reuters brit hírügynökség rövidnek minősített az orosz elnök szokásához képest. A kancellár szinte semmit nem közölt arról, hogy az orosz elnök miképpen reagált a felvetéseire.  

(MTI)