Már a háború előtt kivonultak Magyarországról az orosz gázkereskedő cégek

Már a háború előtt kivonultak Magyarországról az orosz gázkereskedő cégek

Szép csendben kivonulnak az oroszok a magyarországi gázkereskedelemből, ugyanis a Panrusgáz Zrt. után az oroszok másik jelentős hídfőállása, a Centrex is a távozás mellett döntött – írja a 444.

Az orosz kivonulás első jele az volt, hogy január elsején, jogutód nélküli végelszámolás alá került a Pangrusgáz Zrt., amelyet még 1994-ben alapított a Mol és a Gazprom. A cég feladata az volt, hogy a Gazpromtól származó földgázt értékesítse Magyarországon. 2015-ben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. megvásárolta a cég 50 százalékos részvénycsomagját, így a végelszámolás előtt a cég 50 százalékban az MVM-é, 40 százalékban a Gazprom Exporté és 10 százalékban a Centrex Zrt.-é volt – utóbbi szintén a Gazprom érdekeltségébe tartozik.

A második jel pedig éppen a Centrexhez köthető. A cég nagy mennyiségben kereskedett a térségben a Gazprom Exporttól származó gázzal, de előbb tavaly nyáron a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a társaság kérésére visszavonta a gázkereskedelmi engedélyét, majd idén március 1-től pedig szintén végelszámolás alá került.

Természetesen a kivonulás ellenére sincs arról szó, hogy ne jönne orosz gáz Magyarországra, csak annyi történt, hogy ami munkát eddig az orosz-magyar vegyesvállalatok végeztek el azt, most megkapta a rezsiharc egyik legfontosabb cége az MVM.

2020-ban pedig pont – az ellenzéki politikusok által „kémbanknak” nevezett – orosz Nemzetközi Beruházási bank 100 millió eurót, azaz nagyjából 36 milliárd forintot hitelezett meg az MVM-nek, amiből az energetikai cég a magyar energiaellátás nagyszabású korszerűsítését akarja megcsinálni.