Nemzetközi Energia Ügynökség: áprilisban 1,5 millió hordóval, májusban 3 millióval csökkenhet az orosz olajtermelés

Nemzetközi Energia Ügynökség: áprilisban 1,5 millió hordóval, májusban 3 millióval csökkenhet az orosz olajtermelés

Az Oroszország elleni szankciók miatt áprilisban napi 1,5 millió hordóval csökkenhet az ország olajtermelése, májusban pedig, amikor teljessé válik az embargó az Ukrajna elleni háború miatt, a kitermelés már napi 3 millió hordóval eshet vissza - áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerdán ismertetett jelentésében, amit az MTI szemlézett.

A párizsi székhelyű szervezet adatai szerint április eddig eltelt időszakában az orosz olajtermelés napi 700 ezer hordóval maradt el márciushoz képest.

"Arra számítunk, hogy a termelésvisszaesés napi 1,5 millió hordóra emelkedik egy hónapon belül, mivel az orosz finomítók továbbra is csökkentik a termelést, egyre több vevő pártol el és kezdenek megtelni az orosz tárolók"

- áll a jelentésben.

Az IEA megjegyezte, hogy bár a legtöbb nyugati cég megtagadta az orosz olaj szállítását, Ázsiában akadtak rá vevők, akik jelentős kedvezménnyel vásároltak fel tételeket. Az IEA hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem látja a Kínába irányuló orosz olajexport növekedését.

Korábban Alekszandr Novak, energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes, 4-5 százalékra becsülte az áprilisi olajtermelés esetleges visszaesését márciushoz képest.