Brenner Koloman: Önálló minisztériumot kell felállítani az oktatásnak

Brenner Koloman: Önálló minisztériumot kell felállítani az oktatásnak

Sajnos beérett a Fidesz tudás-, értelmiség- és tudományellenes politikája, amelynek során 

  • először kancellárokkal beszűkítették a választott egyetemi vezetők mozgásterét, 
  • az MTA átszervezésével hosszabb távra is komoly károkat okoztak a magyar tudományos fejlődésnek, és 
  • ​​​​​​​nemrég a magyar egyetemi világ nagy részét fideszes kuratóriumok alatt működő alapítványi formában kezdték el működtetni. 

- sorolta a hazai felsőoktatáshoz kapcsolódó problémákat Brenner Koloman szombat délutáni Facebook-bejegyzésében, melyben a Corvinus Egyetemet érintő átalakítás hírére is reagált.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint "jellemző, hogy a kísérleti nyúl szerepét játszó Corvinus Egyetemen először megszüntették a tudományos és oktatási műhelyek kereteit biztosító egyetemi Karokat, most pedig a legújabb hírek szerint ismét tovább folytatódik az autonóm és saját tudományos szakmájukban dolgozó oktatók és hallgatók közösségeinek szétverése".

A Jobbik oktatáspolitikusa pártja nevében hozzátette, "felszólítja a fideszes kormányt, hogy hagyjon fel értelmiség- és tudásellenes politikájával, és juttasson a mainál több forrást a felsőoktatásnak és adjon végre 21. századi válaszokat a kor kihívásaira".

Érvelését úgy folytatja, a Jobbik az ellenzék jobbközép nemzeti pártjaként hosszú ideje hangsúlyozza, hogy 

az oktatás és a felsőoktatás kiemelt nemzetstratégiai ágazat, hiszen a 21. században, a tudás és az információ évszázadában a magyar polgárok egyéni gyarapodását, jólétét és szabadságát csak az autonóm egyetemeken megszerzett és továbbadott tudás biztosíthatja. Az egyetemi oktatók legalább közép-európai színvonalú (!) bérezése ugyanúgy elodázhatatlan lépés, mint a hallgatói ösztöndíjak emelése és a kollégiumi hálózat átfogó fejlesztése. 

A kínai Fudan Egyetem helyett épüljön meg végre az Egyetemváros!

- fűzte hozzá Brenner Koloman, leszögezve azt is, hogy pártja, a Jobbik a szabad és független gondolkodásra, véleményalkotásra alapértékként tekintő polgári-konzervatív gondolatkör alapján minden esetben az értelmiségi létforma szabadsága, függetlensége mellett foglal állást. 

Meggyőződésünk, hogy az oktatási területnek saját minisztériumot kell felállítani, már csak azért is, mert a közoktatás és a felsőoktatás ügyét nem lehet egymástól elszakítva kezelni és fejleszteni

- emelte ki végül a jobbikos képviselő.