A 10-15 százalékos drágulás dacára a magyarok többsége nem spórol a húsvéti menün

A 10-15 százalékos drágulás dacára a magyarok többsége nem spórol a húsvéti menün

Hiába nőttek 10-15 százalékkal az élelmiszerárak, a legtöbben a húsvéti ünnepi menün nem spórolnak - írja az atv.hu. Ez nem is meglepő, tekintve, hogy a karácsony után a húsvét az év második legforgalmasabb időszakának számít az élelmiszerboltokban.

A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila elmondása szerint a húsvétot megelőző utolsó két nap a legmagasabb forgalmú, ami azt jelenti, hogy 

ebben a két napban 2,5-3-szoros az értékesítési mennyiség a normál időszakban megszokotthoz képest.

Az ATV riportja szerint sokan az utolsó pillanatban szerezték be a húsvéti menü összetevőit, hagyományosan a kötözött és parasztsonkát, vagy épp a tojást.

Megjegyzik, a hétköznapokban azonban már elkezdtek odafigyelni az árakra az emberek. Az Ernst and Young kutatása szerint minden harmadik válaszadó kevesebbet költ ruházkodásra, szépségápolási termékekre és alkoholra is. Minden ötödik megkérdezett pedig már az élelmiszerek esetében is az olcsóbbat választja.

Azzal számolnak, hogy húsvét után már 100 forint fölött is lesz egyetlen tojás ára

A legolcsóbb tojás darabja 40 forintba kerül, de a jobb minőségű mélyalmos tojásért már 100 forintot is elkérnek - derül ki az ATV Híradójának húsvéti körképéből, ám a tendencia aggodalomra ad okot. Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára szerint ugyanis az ukrán-orosz háború okozta áremelkedések hatásait látjuk.

A Pénzcentrum ugyanakkor arról ír, hogy borzalmasan elszálltak az árak húsvétra: az élelmiszerek átlagosan 13 százalékkal lettek drágábbak tavalyi időszakhoz képest, de a hagyományos húsvéti slágertermékek ára még ennél is többet növekedett az utóbbi években. Drágult a hús, a tojás és a torma is, így egyesek kénytelenek lemondani a húsról, mivel a minőségi termékek ára 10-15 százalékkal emelkedett.

Hozzáteszik, tavaly húsvétkor 17,1 milliárd forint értékben vettek húst a magyarok, 2011-ben ez az összeg 9 milliárd körül volt, de akkor ebből a pénzből 1000 tonnával több húst lehetett hazavinni. A tojás 2020 legeleje óta majdnem 22 százalékot drágult, a torma pedig bő 10 százalékkal került többe most, mint tavaly ilyenkor. A KSH adataiból kiderült, hogy 2020 januárja óta átlagosan majdnem 22 százalékkal emelkedtek a tojásárak a magyar boltokban.