Putyin sürgeti a külkereskedelem rubelelszámolásra történő átállását

Putyin sürgeti a külkereskedelem rubelelszámolásra történő átállását

Az oroszok így százszázalékos fizetési garanciát kapnak vagyonuk nyugati befagyasztása után.

Az orosz elnök szerint fel kell gyorsítani a külkereskedelem átállítását a rubelben és a nemzeti valutákban való elszámolásra.

„A barátságtalan országok által Oroszországgal szemben bevezetett korlátozások hatást gyakoroltak a hazai üzleti lehetőségekre, megnehezítették az export- és importellátás logisztikáját, és akadályokat gördítettek az elszámolás elé” – hangoztatta Vlagyimir Putyin hétfőn egy gazdasági kérdésekkel foglalkozó videokonferencián.

„Maximális segítséget kell nyújtanunk a vállalkozóknak e problémák megoldásában, beleértve a külkereskedelem rubelben és a megbízható partnerországok nemzeti valutáiban történő elszámolásra való áttérés felgyorsítását. Szeretném hangsúlyozni, hogy az új, megváltozott körülmények között sokkal gyorsabb ütemben kell haladnunk” – tette hozzá.

Putyin március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól – köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától – Oroszország rubelben fogadja el a földgáz árát. Az elnök már akkor utalt rá, hogy a rubelért forgalmazott orosz exportcikkek listája bővülni fog.

A gáz után nem kizárt, hogy több orosz termékért is rubellel kell majd fizetni

Kidolgozásra érdemes az az elképzelés, hogy az orosz export a gáz után más termékek kivitelében is átálljon a rubelelszámolásra - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak szerdán Moszkvában. Az orosz szóvivő Vjacseszlav Vologyinnak, az orosz parlament alsóháza elnökének szerdai Telegram-bejegyzésére reagált, amelyben a politikus a rubelben exportált áruk listájának bővítését szorgalmazta, beleértve a gabonát, a kőolajat és a faanyagot is.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak azt mondta, nem publikálandó az az információ, hogy hány ország egyezett bele a rubelért való gázvásárlásba. Hozzátette, a fizetés ügyében az illetékes miniszterelnök-helyettes, Alekszandr Novak és a Gazprom tárgyal közvetlenül a vevőkkel. Peszkov szerint a Putyin rendelete utáni szállításokért valamikor májusban lesz esedékes a fizetés, ezért, mint mondta, „egyelőre még van egy kis idő”.

Novak a múlt hét végén egy cikkben azt írta, a rubelelszámolásra való áttérés Oroszországnak abból az igényéből fakad, hogy százszázalékos fizetési garanciát kapjon az orosz vagyon nyugati befagyasztásának körülményei között. A miniszterelnök-helyettes szerint a gázkereskedelemben a rubelben való elszámolás Moszkva által javasolt rendszere nagyon kényelmes az ügyfelek számára, és néhány ország már beleegyezett, hogy áttérjen az ebben a pénznemben történő fizetésre.

Orosz banknál vezetett rubelszámláról kell fizetni az orosz gázért, eközben megcsappantak az orosz aranytartalékok

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet, amely a szerződések alapján rubelalapú fizetési rendszert ír elő. Ezt maga Putyin jelentette be egy, a légi közlekedési ágazat helyzetével foglalkozó csütörtöki videokonferencián.

Putyin a hétfői gazdasági tanácskozáson azt hangoztatta, hogy a Nyugatnak az Oroszország elleni „gazdasági villámháború stratégiája kudarcot vallott”, sőt, visszaütött a szankciókat kezdeményező országokra, ahol nőtt az infláció és a munkanélküliség, romlott a gazdaság dinamikája, az európaiak életszínvonala és megtakarításaik értéke pedig csökkent.

„Arra számítottak, hogy gyorsan megingatják az ország pénzügyi és gazdasági helyzetét, pánikot keltve a piacokon, a bankrendszer összeomlását és nagymértékű áruhiányt előidézve az üzletekben” – mondta az orosz vezető.

Elmondta egyebek között, hogy a kiskereskedelmi kereslet egy rövid ideig tartó rohamot követően normalizálódott, a hálózat készletei helyreálltak a piac hatósági vezérlése nélkül.

„Helyesen cselekedtünk, amikor nem folyamodtunk a piac kézi szabályozásához, hanem szabadságot adtunk a magánvállalkozásoknak, hogy megtalálják a legmegfelelőbb, leghatékonyabb megoldásokat” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a költségvetésnek mostantól aktívan, pénzügyi forrásokkal kell támogatnia a gazdaság likviditását, a hitelforrások korlátozott elérhetőségének körülményei között. Rendkívül fontosnak nevezte a belső kereslet támogatását a túlzott zsugorodás elkerülése érdekében. Hozzátette, hogy óvatosan kell eljárni, de rámutatott: vannak lehetőségek, a költségvetés az első negyedévben rekordtöbbletet ért el.

(MTI)