Koránégetés ellen tiltakozó tüntetések voltak Svédországban, lövések is dördültek

Koránégetés ellen tiltakozó tüntetések voltak Svédországban, lövések is dördültek

Huszonhat embert vettek őrizetbe Svédország két városában azt követően, hogy vasárnap ismét összecsaptak a rendfenntartó erők és a tüntetők, akik egy radikális párt tervezett gyűlése ellen tiltakoztak, amely a Koránt akarta elégetni - írja az MTI.

A hatóságok szerint a vasárnap éjszaka már nyugodtan telt Norrköpingben, ahol a rendőrség napközben nyolc embert vett őrizetbe erőszakos zavargás gyanújával, míg a közeli Linköpingben 18 főt. Mindkét városban négy napon belül másodszor törtek ki összecsapások, amelyek során kövekkel dobálták meg a rendőröket és autókat törtek össze.

Az első alkalommal a tüntetők a Rasmus Paludan dán-svéd politikus vezette Stram Kurs (Kemény Vonal) nevű bevándorlás- és iszlámellenes csoport gyűlése ellen tiltakoztak.

Vasárnap egy másik gyűlés ellen tiltakoztak, amelyet a fellépő Paludan végül kénytelen volt otthagyni. Norrköpingben a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le, amelyek három embert megsebesítettek. A három sérültet letartóztatták.

A mentőszolgálatok 10 embert szállítottak kórházba könnyebb sérülésekkel a norrköpingi és linköpingi zavargások után.

Rasmus Paludan svéd állampolgársággal is rendelkezik, de alapvetően szülőhazájában, Dániában politizál egy szélsőjobboldali párt, a Stram Kurs alapítójaként és vezetőjeként. Azért szervez korán-égetéseket Svédországban, hogy ezt a pártot népszerűsítse.