Érvényteleníteni akarta az ellenzékre adott voksot, eljárást indítottak választási csalás miatt

Érvényteleníteni akarta az ellenzékre adott voksot, eljárást indítottak választási csalás miatt

Tóth Endre az ellenzéki összefogás jelöltjeként nyerte meg egyéni választókerületét. A képviselő saját közösségi oldalán számolt be arról, hogy Budafokon egy szavazatszámláló elővett egy tollat, hogy érvénytelenné tudjon tenni egy olyan szavazólapot, ahol az ellenzéki összefogásra szavaztak. Azonban az ellenzéki delegált azonnal észrevette ezt. 

„Ez a történet a budafoki Hermann Ottó Általános Iskolában lévő szavazókörben játszódott le április 3-a éjszakáján. Csak a jelenlévő két ellenzéki szavazóköri delegált éberségén és talpraesettségén múlott, hogy nem veszett el egy ellenzéki listára adott szavazat. Az esetről jegyzőkönyv készült, a jegyzőkönyvből kifogást írtunk, a kifogás a helyi választási bizottság elé került. A helyi választási bizottság megállapította a törvénysértést és felkérte a helyi választási irodát, hogy tegyen feljelentést az ügyben" - írta Tóth Endre.

Hozzátette, hogy csak a jelenlévő két ellenzéki szavazóköri delegált éberségén és talpraesettségén múlott, hogy nem veszett el egy ellenzéki listára adott szavazat. Az esetről jegyzőkönyv készült, a jegyzőkönyvből kifogást írtak, a kifogás a helyi választási bizottság elé került.

A helyi választási bizottság megállapította a törvénysértést és felkérte a helyi választási irodát, hogy tegyen feljelentést az ügyben.

 

Megjegyezte, hogy az urnában még hat darab két iksszel érvénytelenített szavazat volt. "Tettenérés híján róluk már soha nem fogjuk megtudni, hogy hat választó fejezte ki ilyen zavarosan a véleményét, vagy az önkormányzat által delegált hölgy követett el" - írta.

Tóth Endre szerint ez az eset is azt mutatta, hogy igenis szükség volt az ellenzéki delegáltakra a szavazókörökben, hogy az ilyen csaláskísérleteket megakadályozzák. 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}