A magyarok többsége szerint csökkentenie kéne hazánknak az orosz gáz általi függőséget

A magyarok többsége szerint csökkentenie kéne hazánknak az orosz gáz általi függőséget

A magyarok több mint háromnegyede úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk az energiaszükségletünket, és nem szabadna más országoktól, főként az orosz gáztól függenünk – ez derül ki abból a friss közvéleménykutatásból, amelyet a Greenpeace megbízásából készített a Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závech Research március utolsó hetében.

A felmérés szerint a magyarok elsöprő többsége energiafüggetlenséget szeretne, és úgy gondolja, hogy a megújulóknak és az energiahatékonyságnak kulcsszerepet kell játszaniuk Magyarország energiaellátásában.

Szintén meggyőző többség véli, hogy az államnak aktívan támogatnia kellene, hogy hatékonysági és takarékossági beruházásokkal csökkenteni tudja hazánk az energiaigényét, valamint abban is nagy az egyetértés, hogy a kőolajnak és a szénnek búcsút kell inteni. 

Az eredmények alapján a magyarok több mint háromnegyede (78%) egyetért abban, hogy Magyarországnak nem szabad függenie más országoktól az energiaigénye miatt, hanem itthon kell megtermelnünk a számunkra szükséges energiát.