Jobbik: most történelmi felelősség a kárpátaljai magyarok védelme

Jobbik: most történelmi felelősség a kárpátaljai magyarok védelme

A mindenkori magyar kormány feladata – ha már a kedvezőtlen történelmi szerencse úgy hozta, hogy a magyar nemzet több államban is őshonossá vált – a határon túli magyar közösségek megmaradásának támogatása. Ennek érdekében a lehető legjobb kapcsolatokat kellene ápolni a szomszédos országokkal, hogy az ott élő honfitársaink szabadon, anyanyelvük gyakorlásával mindenfajta megkülönböztetés nélkül élhessenek – írta szerdai közleményében a Jobbik.

A jobboldali ellenzéki párt szerint minden kétértelmű politikai húzás annak veszélyével fenyeget, hogy muníciót kaphatnak a szélsőségesek a magyarság elleni uszításhoz.

„Ezt a történelmi feladatot jól végezni nehéz, rosszul viszont bűn.”

- jelentették ki, hozzátéve, számukra különösen szomorú most látni, hogy Orbán Viktor és a Fidesz milyen „aljas és lekicsinylő módon” bánik a kárpátaljai magyarokkal, akikre egyszerű szavazógépekként tekintenek.

„Mindeközben folyamatosan ömlik az ukránellenes uszítás a NER propagandagépezetéből”.

Vajon belegondol Bayer Zsolt, hogy amikor hülyeségeket beszél a műsorában, azért másnap Munkácson egy magyar srác fog pofont kapni? Vajon hogyan alszik Szijjártó annak tudatában, hogy tizenkét év nemzetinek hazudott kormányzás után nem hallani lassan magyar szót Ungváron? – tették fel a kérdéseket.

„Száz évvel a trianoni békeszerződés után Orbán Viktor magyar zászlót lengetve asszisztál a határon túli közösségek kipusztulásához. Vajon mikor fogják ezt rajta számon kérni?”

Azt a Jobbik is tisztán látja, hogy Ukrajna és Magyarország kapcsolata az elmúlt évtizedben közel sem nevezhető felhőtlennek. A két ország egyes politikusainak szélsőséges megnyilvánulásai nem egyszer csapódtak le negatívan az egyébként békében egymás mellett élő kárpátaljai nemzetiségeken. Az orosz invázió viszont még súlyosabbá tette a helyzetet, ezért a párt szerint most történelmi felelősség van a magyar kormányon.