Világhírű brit építész felajánlotta segítségét Harkiv újjáépítéséhez

Világhírű brit építész felajánlotta segítségét Harkiv újjáépítéséhez

Felajánlotta segítségét Norman Foster világhírű brit építész a háborúban súlyos károkat szenvedett ukrán nagyváros, Harkiv újjáépítéséhez - írja az MTI.

A szecessziós épületeiről ismert kelet-ukrajnai város újjáépítésére vonatkozó tervét egy hétfői videokonferencián ismertette a 86 éves építész Ihor Terehov harkivi polgármesterrel - közölte Norman Foster alapítványa. Az orosz határ közelében fekvő város súlyos harcok színtere volt az orosz támadás február 24-i kezdete óta, de ukrán ellenőrzés alatt maradt. Harkivban, amely Ukrajna második legnagyobb városa, az épületek egynegyede pusztult el.

Az egyebek közt a berlini Reichstagot újjáépítő és a londoni Millennium-hidat megtervező Foster azt mondta, hogy "a világ legnagyobb elméit és tehetségeit gyűjtené össze a tervezés, az építészet, a dizájn és a mérnöki munka terén, hogy haladéktalanul megkezdődhessen Harkiv újjászületése".

A sztárépítész elképzelése szerint legelőbb is megterveznék "a jövő városát, amelyben a múlt legbecsesebb örökségét a legjobb és a legkörnyezetkímélőbb infrastruktúrával és épületekkel ötvöznék". A harkivi hatóságok által szerdán közzétett videorészleteken a polgármester azt mondja Fosternek, hogy a munkásságát megismerve szívesen látná városában "az új, progresszív stílust".

Terehov szerint Harkiv épületeinek 25 százaléka semmisült meg, és a városnak szüksége van új kórházakra, iskolákra és bölcsődékre, akárcsak irodaházakra virágzó informatikai ipara számára. A polgármester szerint az új épületeknek bombabiztosnak kell lenniük, a lakóházak alá pedig olyan földalatti garázsokat kell építeni, amelyek szükség esetén bunkerként is használhatók.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}