Közel 8 millió ember menekült el otthonából, de maradt Ukrajnán belül

menekültek, ukrajna, menekült
Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek a beregsurányi polgármesteri hivatalból kialakított segítségponton 2022. március 24-én.
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az Oroszország indította háború miatt lakóhelyüket elhagyó, de belföldön maradók száma immár meghaladja a 7,7 milliót Ukrajnában - olvasható a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nevű, bevándorláspárti kormányközi szervezet legújabb felmérésében, amelyet csütörtökön tettek közzé.

Az ENSZ-hez tartozó szervezet közleménye szerint április elseje és 17-e között 600 ezer ember hagyta el az otthonát Ukrajnán belül, így a belföldön tartózkodó, de saját lakóhelyét elhagyó ukránok száma meghaladta a 7,7 milliót. A külföldre távozott több mint 5 millió emberrel együtt a háború elől menekülők száma immáron közelít a 13 millióhoz - olvasható az IOM jelentésében.

Az IOM alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell.

A szervezet áprilisi felmérése szerint a lakóhelyüket elhagyók szándékai 42-42 százalékos arányban megoszlanak afelől, hogy terveznek-e a jelenlegi tartózkodási helyükről tovább mozogni. A menekülők csaknem kétharmada vidéki farmokon, falvakban vagy kisvárosokban telepedett meg. A lakóhelyüktől távol élő emberek 60 százaléka nő, és a válaszadók 51 százalékával legalább egy - 17 évesnél fiatalabb - gyermek is van, akivel együtt menekültek el otthonról.

Azoknak, akik még saját lakóhelyükön tartózkodnak, a 9 százaléka - mintegy 3 millió fő - azért nem indult még útnak, mert nincs elég pénzük ahhoz, hogy kifizessék az utat, és biztosítsák a megélhetésüket.

Mint kiderült, az ukránok több mint fele tapasztalt már valamilyen szintű élelmiszerhiányt.

Az IOM-nek az ukrán lakosságot vizsgáló harmadik reprezentatív felmérése kétezer ember megkérdezésével április 1-17. között készült. A közvélemény-kutatás Ukrajna mind az öt nagy régiójára kitért, ahol a 18 év feletti lakosság mozgását és szükségletekhez való hozzáférését mérte fel.

(MTI nyomán)