A japán külügyminiszter szerint Oroszország törvénytelen megszállás alatt tart négy szigetet

A japán külügyminiszter szerint Oroszország törvénytelen megszállás alatt tart négy szigetet

Közel húsz éve nem fordult elő, hogy a japán kormány „törvénytelenül megszállt” területként beszélt volna négy, Kamcsatka közelében fekvő szigetről, a külügyminisztérium pénteken közzétett diplomáciai kékkönyvében mégis ezt a kifejezést használják – írja a 444 a France24-re hivatkozva.

A szóban forgó négy sziget még a második világháborút követően került a Szovjetúnió ellenőrzése alá, mint „jogos területi nyereség”. A térségről – amelyre az oroszok Kuril-szigetekként, míg a japánok északi területként hivatkoznak – azonban sosem mondott le hivatalosan Japán.

A friss kiadvány szerint ezeket a szigeteket „Oroszország jelenleg törvénytelen megszállás alatt tartja” és ez képezi a legnagyobb problémát a két ország kapcsolatában.

A Japán külügyminiszter felhívta a figyelmet arra is, hogy tovább rontott a helyzeten az ukrajnai háború is, amely akadályozza a tárgyalásokat. A múlt hónapban Oroszország felfüggesztette az egyeztetéseket, mivel Japán „nyíltan ellenséges álláspontot” képvisel Oroszországgal szemben és a nyugati országokhoz csatlakozva számos szankciót kivetett Moszkvára.