Elkezdték felhalmozni az emberek az élelmiszert, mivel egy hét múlva durván elszállhatnak az árak

Elkezdték felhalmozni az emberek az élelmiszert, mivel egy hét múlva durván elszállhatnak az árak

Vasárnapra már számos kiskereskedelmi egységnek fogyott el teljesen az árukészlete a hatósági áras termékekből a felvásárlási roham miatt.

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek - írja a Portfolio.

A hétvégén lejár a február és április között tartó hatósági ár a kiskereskedelemben, a hosszabbításról egyelőre nincs döntés a kormány részéről. Az emberek ezért a hétvégén többet tettek a kosárba az árstopos termékekből, aminek következtében vasárnapra már számos kiskereskedelmi egységnek fogyott el teljesen az árukészlete ezekből a termékekből.

Gulyás Gergely: Alaptörvényt módosíttatna a kormány, a hatósági árak sorsáról nincs döntés

Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy köszönetet mondott azoknak, akik elmentek szavazni az áprilisi választáson és külön megköszönte a kormánypártokra leadott szavazatokat. Ezután a jelenlegi közjogi helyzetről beszélt: a kormány mindaddig működik, amíg az új kormány meg nem alakul, a tegnapi kormányülésen politikailag ért véget a negyedik Orbán-kormány megbízatása.

Egy kiskereskedelmi szektorra rálátó forrás a Portfoliónak úgy nyilatkozott, hogy 

elkezdődött a spájzolás.

A Portfolio becslése szerint, amennyiben megszűnik a hatósági ár, akkor

  • a csirkemell 1600 forintról 2000 forint közelébe emelkedhet,
  • a sertéscomb ára a mostani 1400 forintról kilónként 1600 forint közelébe nőhet,
  • az UHT-tej 274 forintról 320-330 forintra emelkedne,
  • a finomliszt 212 forintról 265-270 forint közelébe kerülhet,
  • egy kiló cukor 260 forintról 300-ra nőhet,  
  • egy liter napraforgóolaj ára 720 forintról 950-1000 forintra emelkedhet.

 {block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}