Eddig közel ötszáz esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek

Eddig közel ötszáz esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint a problémás esetek ellenére az iskolaőrök jelenléte nagyban elősegíti a zavartalan oktatást és erősíti a tanulók és pedagógusok biztonságérzetét.

2020. szeptember 1-jén jelentek meg az iskolaőrök a magyarországi oktatási intézményekben, azóta összesen 480 esetben kellett intézkedniük – közölte a Népszavával az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A legfrissebb adatok szerin 491 intézmény csatlakozott az iskolaőr programhoz, és országszerte 480 képzett iskolaőr teljesít szolgálatot. A hiányzó helyek feltöltésére folyamatosan toboroz a rendőrség, a legutóbbi képzés március 29-én fejeződött be, amely során tíz fő vizsgázott sikeresen.

Az iskolaőrök fegyvert nem viselhetnek, kényszerítő eszközöket – bilincset, rendőrbotot – azonban igen. Elsődleges feladatuk, hogy a tanulók és az iskolák dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozzák, megelőzzék.

Az ORFK tájékoztatása szerint

  • testi kényszert eddig 47 esetben,
  • bilincset 3,
  • rendőrbotot pedig 1 alkalommal használtak az iskolaőrök.

A legtöbb esetben garázdaság bűncselekménye miatt intézkedtek a hivatalos személyek, de több esetben indult vagyon elleni bűncselekmény, illetve kábítószer birtoklása miatt is büntetőeljárás.

Bár az iskolaőri program célja az erőszak visszaszorítása, a lap emlékeztet arra, hogy többször előfordult, hogy az iskolaőr erőszakkal próbált meg kezelni egy-egy helyzetet. A legutóbbi eset idén februárban történt, amikor a Keszthelyi Járásbíróság 140 ezer forint pénzbírságra ítélt egy férfit, aki még iskolaőrként a nyakánál fogva a korláthoz szorított egy ötödikes fiút az iskolaudvaron, mert hangoskodott.

Az ORFK közölte, hogy eddig 4 esetben indult büntetőeljárás olyan iskolaőrökkel szemben, akik túllépték a jogkörüket.

Egy esetben fordult elő az, hogy az iskolaőr utólag nem felelt meg az alkalmassági követelményeknek, ezért azonnali hatállyal elbocsátották.

Mindennek ellenére az ORFK azt írta, hogy másfél év tapasztalatai nyomán az iskolaőrök jelenléte nagyban elősegíti a zavartalan oktatást és erősíti a tanulók és pedagógusok biztonságérzetét.