A Parlamenttől búcsúzó Szél Bernadett szerint Magyarországon a kormány ellenőrzi az ellenzéket

A Parlamenttől búcsúzó Szél Bernadett szerint Magyarországon a kormány ellenőrzi az ellenzéket

Az országgyűléstől búcsúzó Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerdán kora délután hosszú Facebook-posztban köszönt el a választóitól, illetve kifejtette véleményét az ellenzékről és az ellenzéki politizálásról.

Szél a képviselői szerepfelfogásának változásáról és tudatos átalakításról is ír, szerinte munkájának feltételei és eszközei az évtized alatt döntően megváltoztak.

A leköszönő képviselőnő kiemelte:

egy demokráciában az ellenzék ellenőrzi a kormányt - Magyarországon viszont pont fordítva: a kormány ellenőrzi az ellenzéket, mégpedig minden lehetséges módon.

Szél Bernadett saját bevallása szerint az elmúlt 4 évben 471 kérdést és törvényjavaslatot adott be a parlamentben, 38-szor fordult alkotmányos jogokat érintő ügyekben az ombudsmanhoz. Sok száz adatkérést nyújtott be, tucatnyi feljelentést tett, közérdekű adatperek sokaságát indította. Sok esetben fordult az adatvédelmi biztoshoz, panasszal a Médiahatósághoz, és beadvánnyal az Alkotmánybírósághoz. Százat közelíti az intézménylátogatásainak száma.

Ellenzéki képviselői munkájának további részletei a posztjában olvashatók:

Szél Bernadett 1977-ben született, 2012 és 2018-ig a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselőjeként dolgozott, 2013 és 2018 augusztusa között a párt társelnöke volt, a 2018-as országgyűlési választáson a párt miniszterelnök-jelöltje. 2018 októbere és 2022 áprilisa között független képviselőként folytatta a munkát.