Covid közben, háború előtt – A 40. Magyar Sajtófotó Kiállításon jártunk

sajtófotó
Béli Balázs / Alfahír

Szerdától tekinthető meg a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás. Bár a koronavírus-járvány mára lecsengőben van, a 2021-es évet, melynek legjobb alkotásait állították ki, még nagyban uralta a pandémia. Ennek megfelelően a most nyilvánosságra hozott két fődíjas, a MÚOSZ Nagydíjával és az André Kertész-díjjal jutalmazott fotósorozat is egy-egy covidos helyzetet, sorsot mutat be a nézőknek.

Egy éve azt írtuk, a Covid-élmények uralták a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítás díjnyertes képeit. Akkor a 2020-as év legjobb fényképeit állították ki a szervezők, szerdán pedig a 2021-es esztendő felvételeiből nyílt kiállítás, mely a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) belső udvarán tekinthető meg.

A megnyitón Virágos Gábor, az MNM főigazgató-helyettese beszédében visszaemlékezett, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) immár negyvenedik alkalommal hirdette meg a Magyar Sajtófotó Pályázatot, a pályaművekből álló első kiállítást pedig épp negyven éve, 1982-ben mutatták be a Műegyetem klubjában. Egy évvel később a Budapesti Tavaszi Fesztivál leglátogatottabb eseménye volt a sajtófotó-kiállítás. Rámutatott, mekkorát változott a világ ez alatt a négy évtized alatt: változott a politika, a világgazdaság, a technológia a sajtóban, a fotózásban is.

Megváltozott a fotózás jogi háttere, a képek nyilvánosságra hozatalának módja, és a készítés technológiája is, hiszen a digitális fotózás szinte teljes egészében felváltotta az analóg technológiát

– mondta Virágos Gábor.

A változás a számokban is megmutatkozott – idézte fel a főigazgató-helyettes –, amíg az 1981-es pályázatra kevesebb, mint ezer pályamű érkezett, most 245 fotós több mint 2300 pályaművét, több mint 5800 fotóját kellett elbírálnia a zsűrinek.

Virágos Korniss Péter fotográfust idézte, aki szerint

a „fényképez” szónak szerencsés szinonimája a magyar nyelvben, hogy „megörökít”.

Ez azt jelenti, hogy a kép annak a lenyomatát örökíti meg, ami volt, elmúlt, a múzeum feladata is ennek megőrzése, bemutatása. A történész szerint a fotóriporter célja, hogy elérhető közelségbe hozza az általa megélt valóságot úgy, hogy a szemlélőből érzelmeket váltson ki, csodálhassa, vitatkozhasson vagy egyetértsen a kép alkotójával.

Béli Balázs / Alfahír

Bánkuti András, a MÚOSZ fotóriporter szakosztályának elnöke, a kiállítás kurátora megnyitó beszédében ugyancsak a negyven évvel ezelőtti, Szalay Zoltán által megrendezett, első rendszeres kiállítást idézte fel. Köszönetet mondott, Szalay feleségének, László Ágnesnek is, aki a kiállítás-sorozatnak szponzorokat szerzett, „rendet csinált”, azaz rendszerezte a fotósok műveit, negatív felvételeit is.

A kurátor megtekintésre ajánlotta a Capa Központban múlt héten megnyílt, az elmúlt negyven év sajtófotóiból megrendezett kiállítást is, melyről lapunk is beszámolt.

Szubjektív időutazás 40 év sajtófotói segítségével

Egy rendkívül érdekes kiállítás tekinthető meg szerda óta a budapesti Capa Központban. A Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból című bemutató Bánkuti András kurátor válogatása alapján tárja elénk négy évtized magyar sajtófotóit. Bánkuti elárulta, bár csak az 1981-től 2021-ig terjedő időszakot szerette volna bemutatni, egy sajtófotó-kiállítás nem nyílhat meg úgy, hogy egy olyan szörnyűségről, mint ami napjainkban Ukrajnában történik, ne legyen kiállítva valami.

Bánkuti szerint a fotóriporteri munka régen hálásabb volt, mert akkor még több idő volt egy-egy kép elkészítésére, lassabb volt a híráramlás, és csak nyomtatott újságok voltak. Ezzel szemben ma – vélte – sokszor valaki készít egy képet, és az azonnal megy nyomtatásba, online kiadásba, a hírügynökségek pedig „röpítik szerte szét”. Felidézte, régebben akár évekig is dolgoztak a fotósok egy-egy anyagon,

de ma is vannak olyan művek, melyek több hónapon keresztül készülnek.

Ezért köszönetet mondott a fotósoknak, valamint az ő családtagjaiknak is, akik elviselik, ha a fotóriporter eltűnik hetekre.

Béli Balázs / Alfahír

A megnyitón beszédet mondott Rédei Ferenc fotóriporteri életműdíjas sajtófotós is, aki mérföldkőnek nevezte ezt a negyvenedik kiállítást. Ő is emlékeztetett, mennyire megváltoztak a körülmények politikailag és technikailag is, de a sajtófotósok állták a sarat. A járvány viszont – vélte – olyan csapdákat állított, melyből csak remélhetjük, hogy sikerül kikapaszkodni. Visszaemlékezett, nagy húzás volt a szervezőktől, hogy a tavalyi évben szabadtérre vitték a kiállítást, viszont a kiállított képek tavaly és idén is magányosságról tanúskodnak.

Magányos a szereplők többsége, de vélhetően maguk az alkotók is csak saját maguk megérzéseire támaszkodhattak. A szerkesztőségek a pandémia alatt gyakorlatilag megszűntek mint közösség, a kör e-mailek legfeljebb csak jelezték a szerkesztői koncepciókat, a közös alkotás, a műhelymunka, amitől a helyére került a médiában egy-egy fotó és persze az írás is, a feledés homályába veszett. Üzenetek helyettesítették az alkotáshoz nélkülözhetetlen vitákat, a szereplők önjárók lettek, nemcsak a témaválasztás, de az elkészült képek értékelése is az alkotókra maradt

– mondta a neves fotóriporter, aki kiemelte azt is, a fotósok színe-java szabadúszó lett. Rámutatott, a díjnyertes alkotók közül huszonháromnak van munkahelye, tizenöten viszont szabadúszók. Ennek ellenére Rédei úgy látja, a sajtófotó továbbra is él, és hiába kevesebb a hír, az esemény, ezeket emberábrázolásokkal, természetfotókkal, a mindennapi életről készült képekkel lehet kárpótolni.

Bár a nyertes pályázatok zömét már korábban kihirdették, a két legrangosabb díj győztesét a kiállítás megnyitóján hozták nyilvánosságra.

A díjazottak

A MÚOSZ Nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért a Világgazdaság fotósa, Móricz-Sabján Simon Második élet című képriportjával nyerte el. A fotósorozat a 30 éves Mészáros Richárd történetét mutatja be, akit mentő vitt az Uzsoki Utcai Kórházba, Covid intenzív osztályra került. Itt 59 napot töltött szinte végig lélegeztetőgépen. A fiatalember szinte csodával határos módon felépült, majd összesen 113 nap után a kórház hőseként távozott, miután az életben maradása az egész intézmény közös ügye is lett.

Második élet
Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Az André Kertész-nagydíjat pedig a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért a Telex fotóriportere, Bődey János Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra című munkájával érdemelte ki. A megrázó sorozat Biszák Gábor harmincegy hetes terhes feleségének, Erikának haláláról, a család kálváriájáról szól. A kismamából császármetszéssel emelték ki a harmadik gyermeküket, így Nimród, Johanna és Boróka most már anya nélkül nőnek fel, a nagyobbak a maguk módján próbálják meg feldolgozni a történteket.

Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra
Bődey János (Telex) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Hír-, eseményfotó

1. helyezett:

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): A koronavírus időszaka

A koronavírus időszaka
Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

(A kép elnyerte a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat is.)

2. helyezett:

Erdős Dénes (Népszava): Feszült helyzet

Feszült helyzet
Erdős Dénes (Népszava) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Szabolcs László (Ripost): Országúti tragédia

Országúti tragédia
Szabolcs László (Ripost) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Képriport

1. helyezett:

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Második élet

(A sorozat a MÚOSZ Nagydíját is elnyerte, lásd fent.)

2. helyezett:

Ancsin Gábor (Képszerk.hu): Délen a helyzet változatlan

Délen a helyzet változatlan
Ancsin Gábor (Képszerk.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Márkos Tamás (Transindex): Tűzpróba

Tűzpróba
Márkos Tamás (Transindex) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Mindennapi élet (egyedi)

1. helyezett:

Hullan Zsuzsa (Vígszínház): Barátnők

Barátnők
Hullan Zsuzsa (Vígszínház) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

2. helyezett:

Illyés Bence (szabadfoglalkozású): Két világ találkozása

Két világ találkozása
Illyés Bence (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Sánta István Csaba (szabadfoglalkozású): Levitáció

Levitáció
Sánta István Csaba (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Mindennapi élet (sorozat)

1. helyezett:

Bődey János (Telex): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra

(A sorozat az André Kertész-nagydíjat is elnyerte, lásd fent.)

2. helyezett:

Ajpek Orsolya (Telex): Apukák

Apukák
Ajpek Orsolya (Telex) / 40. Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Sánta István Csaba (szabadfoglalkozású): Slow 2021

Slow 2021
Sánta István Csaba (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Emberábrázolás-portré (egyedi)

1. helyezett:

Kerekes M. István (szabadfoglalkozású): Alexandru és Péter

Alexandru és Péter
Kerekes M. István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Kurucz Árpád (Magyar Nemzet): Háy György pilóta

Háy György pilóta
Kurucz Árpád (Magyar Nemzet) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

(Ebben a kategóriában 2. helyezést a zsűri nem osztott ki.)

Emberábrázolás-portré (sorozat)

1. helyezett:

Becze Anita (szabadfoglalkozású): Visszhangok

Visszhangok
Becze Anita (szabadfoglalkozású) / 40. Sajtófotó Pályázat

2. helyezett:

Halasi Eszter (szabadfoglalkozású): Nyakunkon az élet

Nyakunkon az élet
Halasi Eszter (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Nemes Tünde (szabadfoglalkozású): Még mindig nő vagyok

Még mindig nő vagyok
Nemes Tünde (szabadfoglalkozású / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Művészet (egyedi)

1. helyezett:

Oláh Tamás (szabadfoglalkozású): Neverland főpróba

Neverland főpróba
Oláh Tamás (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

2. helyezett:

Oláh Tamás (szabadfoglalkozású): Online balett

Online balett
Oláh Tamás (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Csudai Sándor (Origó): Arcok

Arcok
Csudai Sándor (Origó) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Művészet (sorozat)

1. helyezett:

Fekete István (szabadfoglalkozású): Szimfónia a romatelepen

Szimfónia a romatelepen
Fekete István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

2. helyezett:

Urbán Ádám (szabadfoglalkozású): Cirkusz a függöny mögött

Cirkusz a függöny mögött
Urbán Ádám (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Csudai Sándor (Origó): Medvetánc

Medvetánc
Csudai Sándor (Origó) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Sport (egyedi)

1. helyezett:

Barbara Gabriella (szabadfoglalkozású): Futball kő-papír-olló

Futball kő-papír-olló
Barbara Gabriella (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

2. helyezett:

Illyés Tibor (MTI/MTVA): Koncentrálás

Koncentrálás
Illyés Tibor (MTI/MTVA) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Koszticsák Szilárd (MTI/MTVA): Sedric

Sedric
Koszticsák Szilárd (MTI/MTVA) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Sport (sorozat)

1. helyezett:

Béres Márton (Népszava): Tomi Rocky

Tomi Rocky
Béres Márton (Népszava) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

2. helyezett:

Vasvári Tamás (MTI/MTVA): Horgászok éjszakája

Horgászok éjszakája
Vasvári Tamás (MTI/MTVA) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Derencsényi István (szabadfoglalkozású): High-light

High-light
Derencsényi István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Természet és tudomány (egyedi)

1. helyezett:

Szabó Géza Attila (B. Y. Ecoline Kft.): Munka közben

Munka közben
Szabó Géza Attila (B. Y. Ecoline Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

2. helyezett:

Kovács Norbert (szabadfoglalkozású): Ördögfióka

Ördögfióka
Kovács Norbert (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Belovári András (Keszthelyi TV): Forog a világ

Forog a világ
Belovári András (Keszthelyi TV) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Természet és tudomány (sorozat)

1. helyezett:

Radisics Milán (szabadfoglalkozású): Karanténban egy rókával

Karanténban egy rókával
Radisics Milán (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

2. helyezett:

Kállai Márton (Mediaworks/Szabad Föld): Az időjárás bűvöletében

Az időjárás bűvöletében
Kállai Márton (Mediaworks/Szabad Föld) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Kállai Márton (Mediaworks/Szabad Föld): Feloldódó létezés

Feloldódó létezés
Kállai Márton (Mediaworks/Szabad Föld) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

(A sorozat elnyerte a Fenntarthatósági különdíjat is.)

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)

1. helyezett:

Zagyi Tibor (Népszava): Magányos karácsony

Magányos karácsony
Zagyi Tibor (Népszava) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

2. helyezett:

Mónus Márton (szabadfoglalkozású): Lebegés

Lebegés
Mónus Márton (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Zsolnai Péter (Blikk): A vonulás

A vonulás
Zsolnai Péter (Blikk) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

1. helyezett:

Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.): A régi pesti bérházak világa, egy eltűnő életforma nyomában

A régi pesti bérházak világa, egy eltűnő életforma nyomában
Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

2. helyezett:

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Az új norma időszaka

Az új norma időszaka
Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

3. helyezett:

Stiller Ákos (szabadfoglalkozású): Digitális oktatás a végeken

Digitális oktatás a végeken
Stiller Ákos (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság), a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat Erdős Dénes (Népszava), a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját pedig Röhrig Dániel (Atádhír) kapta.

A megnyitón átadták a legjobb képhasználatért járó Molnár István-díjat, amire egy szabadon választott megjelent vagy tervezési fázisban lévő, fotósorozatot bemutató layouttal lehetett pályázni. A díjat Heltai Ákos tipográfus kapta.

A legjobb fotókönyvért járó, ötévente átadott Gera Mihály-díjat pedig a Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból kapta. A kiadvány ötletgazdája és művészeti vezetője Barakonyi Szabolcs, a kreatív koncepció Salát Zalán Péter munkája. A felelős kiadó Simó György, a szerkesztő pedig Szilágyi Róza Tekla volt.

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjai
Béli Balázs / Alfahír

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjaiból, teljes sorozataiból álló kiállítás a művekhez kapcsolódó leírásokkal, történetekkel május 29-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum belső udvarán, ezt követően a képek országos turnéra indulnak.