Tömegesen húzhatják le a rolót a kis benzinkutak júniusban a hatósági árak miatt

Tömegesen húzhatják le a rolót a kis benzinkutak júniusban a hatósági árak miatt

Akár 500-600 benzinkút is bezárhat június 1-jével, ha nem történik változás, a töltőállomások ugyanis egyre nehezebb helyzetben vannak. A Független Benzinkutak Szövetsége hárompontos javaslatcsomagot állított össze a helyzet rendezésére - számolt be róla az ATV Híradó.

Az FBSZ javaslatcsomagjában a 20 forintos jövedéki adó támogatás emelése mellett azt is szeretnék, hogy a kormány szociális alapon alakítsa ki a támogatást. Ezen felül pedig úgy látják, a Mol-nagykereskedelmi és -kiskereskedelmi ára között kell olyan különbséget kialakítani, ami biztosítja a benzinkutak a működését. Egri Gábor elnök ehhez azt tette még hozzá, hogy a jelenlegi rendszer nem tartható már fenn, amíg ugyanis a költségeket nem tudja kitermelni a benzinkút, addig csak a veszteség nő.

Bujdos Eszter holtankoljak.hu ügyvezetője a Híradónak elmondta, hogy az eddigieknél sokkal megfelelőbb megoldás lenne egy olyan célzott támogatás, amivel csak azok tudnának a kedvezményes 480 Ft-os áron tankolni, akik arra ténylegesen rászorulnak.

Abban mindkét szakértő egyetértett, hogy ha nem történik változás, akár 500-600 benzinkút is bezárhat június elseje után.