Kezdődnek a vizsgák: több mint 73 ezren írnak ma érettségit magyarból

érettségi, vizsga, iskola, diák
Szigetváry Zsolt / MTI

Ma reggel országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten közel 71 ezren (70 944), míg emelt szinten több mint 2200-an (2209) adnak számot tudásukról.

Az MTI szerint a magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. 

Középszinten két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk. 

  • Az elsőre 90 percet kapnak, a feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani: egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.
  • A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbelik követik - írja az MTI.

Az eduline arról ír, hogy két év után idén már jelentősen lazítottak a járványügyi szabályokon: így a szóbeliket is megtartják, nem kötelező a maszk, illetve nincs a termekben létszámkorlát.