Az ellenzéknek ígérte a Fidesz, mégsem adta oda a Népjóléti Bizottság vezetését

Az ellenzéknek ígérte a Fidesz, mégsem adta oda a Népjóléti Bizottság vezetését

Nem választottak elnököt az Országgyűlés hétfői, első ülésnapján a Népjóléti Bizottság élére, noha az előzetes megállapodások szerint azt valamelyik ellenzéki párt kapta volna meg.

Már korábbi cikkünkben is jeleztük, hogy a többi bizottsággal ellentétben itt csak alelnököket választottak Kövér László házelnök javaslata alapján, és ez nem is változott.

Az Országgyűlés összesen 16 különböző bizottságot műkötet, ebből eredetileg 10 a Fidesz-KDNP, 5 pedig az ellenzék vezetése alatt kezdhette volna meg munkáját, míg egy a nemzetiségeknek van fenntartva.

Természetesen ez csak jelképes vezetés, hiszen a testület többségét minden bizottságban a kormánypártok adják, akik ezzel teljes irányítással bírnak és mint azt már számtalan esetben láthattuk, szükség esetén akár a bizottság bojkottjától sem riadnak vissza.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lesz a bizottság elnöke, és miért nem osztották ki a helyet az ellenzéknek. Az ugyanakkor így is látványos, hogy a legnagyobb ellenzéki frakcióval bíró Demokratikus Koalíció érdekes módon nem kapott egyetlen elnöki helyet sem, pedig ez egy-egy esetben még a kisebb pártoknak is kijárt.

A Nemzetbiztonsági Bizottságban is érdekes változások történtek: noha a testületet továbbra is a Jobbik vezetheti, egy fővel csökkent az ellenzéki tagok száma, megerősítve a fideszes többséget.