Egységes európai választássá alakítaná az EP az uniós parlamenti választásokat

európai parlament
Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az Európai Parlament képviselői az európai uniós választási szabályok teljes átdolgozását indítványozó jogalkotási jelentést fogadtak el, amelynek célja, hogy egységes európai választássá alakítsa a most 27 eltérő rendszer szerint zajló európai parlamenti választásokat - tájékoztatott kedden a testület sajtóközleményben.

A képviselők által javasolt rendszerben minden választópolgárnak két szavazata lenne:

  • az egyikkel a nemzeti választókerületeken belül választanának képviselőt az Európai Parlamentbe,
  • a másikkal pedig további 28 mandátum sorsáról döntenének egy közös uniós választókerületen belül.

Az uniós választókerület listáin kötelező földrajzi képviselet biztosítaná, hogy a kisebb tagállamok se kerülhessenek versenyhátrányba a nagyobb tagállamokkal szemben. A javaslat szerint a páneurópai listákra európai választási formációk, például nemzeti politikai pártok és/vagy országos választói szövetségek koalíciói, illetve európai politikai pártok állíthatnának jelöltet.

Az EP képviselői a nemek közötti egyenlőséget is fontosnak tartják, ezért szorgalmazzák az úgynevezett cipzár-elv alkalmazását - mely szerint a női és férfi jelöltek felváltva követik egymást a listán - vagy a kötelező kvóták bevezetését.

Az uniós parlament továbbá azt szeretné elérni, hogy a szavazás minden országban május 9-én legyen, és a választók a csúcsjelölti rendszer keretében, páneurópai listán szavazhassanak az Európai Bizottság elnökére is. A választási folyamat felügyeletéről és az új szabályok betartatásáról egy európai választási hatóság gondoskodna.

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében a kedden elfogadott jelentést bírálta.

"Az EU intézményrendszere sajátos entitás, de nem egy szövetségi állam. A transznacionális lista javaslatának elfogadása a centralizáció irányába tett lépés lenne, amelynek vesztesei a kis és közepes tagállamok lennének, ezért a Fidesz EP-delegációja nem tudja támogatni a jelentést" 

- hangsúlyozta Trócsányi, akinek véleménye szerint nem egy átgondolt javaslatról van szó, hiszen az EP csak 28 képviselő vonatkozásában, kísérleti jelleggel vezetné be a transznacionális listát. Úgy látja, "az Európai Választási Hatóság léte az uniós bürokráciát erősítené, és a demokráciát veszélyeztetné".

"Üdvözlendő elemek a jelentésben, hogy a szöveg kitér rá, hogy a nemzeti kisebbségek nincsenek megfelelően képviselve az EP-ben; valamint elősegítené a fogyatékkal élők választásokon való részvételével kapcsolatos akadályok leépítését" 

- jegyezte meg a fideszes képviselő.