Putyin megtiltotta az üzletkötést az orosz szankciók sújtotta szervezetekkel és személyekkel

Putyin megtiltotta az üzletkötést az orosz szankciók sújtotta szervezetekkel és személyekkel

Megtiltotta az orosz szankciókkal sújtott külföldi személyekkel és szervezetekkel való üzletkötést és a velük szemben fennálló kötelezettségek teljesítését kedden kiadott rendeletében Vlagyimir Putyin orosz elnök, válaszul az Oroszország ellen bevezetett korlátozásokra - írja tudósításában az MTI.

Tilos továbbá Oroszországból származó nyersanyagokat és termékeket exportálni a feketelistán szereplő személyeknek. Az orosz kormánynak tíz napon belül meg kell határoznia a megtorló szankciók érintettjeinek körét.

A nyugati országok február vége óta szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni indított háború miatt. Ennek fényében Moszkva márciusban 48-ra bővítette a vele szemben barátságtalan országok listáját, amely jelenleg magában foglalja az Európai Unió valamennyi országát (így Magyarországot is - a szerk.) és az Egyesült Államokat, valamint Albániát, Andorrát, Ausztráliát, Dél-Koreát, Észak-Macedóniát, Izlandot, Japánt, Kanadát, Liechtensteint, Mikronéziát, Monacót, Montenegrót, Nagy-Britanniát, Norvégiát, San Marinót, Svájcot, Szingapúrt, Tajvant, Ukrajnát és Új-Zélandot.

Vasárnap Putyin aláírta a legtöbb európai, köztük az uniós állampolgárok számára biztosított vízumkedvezményeket megszüntető törvényt. Ezzel megszűnt a kedvezmény a diplomata-útlevéllel rendelkező személyek, a hivatalos delegációk, a nemzeti és regionális kormányok és parlamentek, az alkotmánybíróságok és legfelsőbb bíróságok tagjai, valamint az újságírók számára is.

A jogszabály első hat cikke hatályon kívül helyezte a legtöbb európai országgal megkötött nemzetközi szerződéseknek a diplomata-útlevelekre és vízumokra vonatkozó rendeleteit,

"barátságtalan cselekményekre válaszul meghozandó sürgős intézkedések szükségességére" hivatkozva.

A hetedik cikk értelmében a kedvezmények visszaállításáról az orosz elnök dönt.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese korábban arra tett javaslatot, hogy Oroszország hagyjon fel az élelmiszer-kereskedelemmel a "barátságtalan" országokkal.