Több tízmillióval nőtt az éhezők száma tavaly, az élelmiszerválság 53 országban 193 millió embert sújtott

Több tízmillióval nőtt az éhezők száma tavaly, az élelmiszerválság 53 országban 193 millió embert sújtott

A fegyveres és gazdasági válságok, illetve a szélsőséges időjárási viszonyok miatt tavaly világszerte több tízmillióval nőtt az éhezők száma - derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Unió közösen készített, szerdán közzétett jelentéséből, amit az MTI szemlézett.

A tájékoztatás szerint

2021-ben az élelmiszerválság 53 országban összesen 193 millió embert sújtott, csaknem 40 millióval többet, mint 2020-ban

A jelentésben kiemelik egyebek között a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Afganisztánt, Etiópiát, Szudánt, illetve Szíriát, rámutatva arra, hogy a koronavírus-járvány tovább nehezítette az egyébként is válságokkal küszködő országok helyzetét.

A szélsőséges időjárási viszonyok, elsősorban az afrikai országokban, szintén hozzájárultak az élelmiszerhiányhoz.

Etiópiában, Dél-Szudánban, Madagaszkár déli részén és Jemenben mintegy 570 ezer embert fenyeget az éhezés - emelik ki a jelentésben. Hozzátették, hogy

több, súlyos élelmiszerválsággal küzdő ország, köztük Szomália, Kongó és Madagaszkár tavaly a gabonát szinte teljes egészében Oroszországból és Ukrajnából szerezte be.

A válság a legsúlyosabban a vidéki régiókat érintette: az élelmiszerbizonytalanságot szenvedők kétharmada a központoktól távol eső területeken élők közül került ki, ezért a jelentés felhívja a figyelmet a mezőgazdasági szektor fejlesztésére is.

Az ENSZ egyúttal pénzügyi támogatást sürgetett, illetve komolyabb politikai összefogást az éhezők számának csökkentése érdekében.