A Horthy- és a Rákosi-korszak is felbukkan a szerdai történelemérettségin

A Horthy- és a Rákosi-korszak is felbukkan a szerdai történelemérettségin

A mai középszintű történelemérettségin részt vevő diákok a Rákosi- és a Horthy-korszak mellett a bolsevik ideológiáról és a két világháború közötti szovjet-orosz történelemről, továbbá a reformációról, a zsidó vallásról és magyarországi romákról is kaptak kérdéseket az írásbeli feladatsor első részének rövid feladatai között - számol be az Eduline.

A két vizsgarészből álló középszintű feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésre, az emeltnél 240 perc az időkeret. A tanulók az elején egyszerű, rövid választ igénylő kérdésekkel találhatják szembe magukat, minden esetben valamilyen forrást, például szöveget, képet, diagramot kell feldolgozni, értelmezni. A második részben pedig két esszét kell megírniuk - emlékeztet az oktatási portál.

A történelemérettségi esetében konkrét előírások szabályozzák, hogy milyen témák fordulhatnak elő: a feladatok 60 százalékában mindenképpen a magyar, míg 40 százalékában lehetnek az egyetemes történelmet érintő témák. Másrészt a vizsgakérdések összeállítóinak azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy a feladatok fele az 1848 előtti, a másik fele az 1848 utáni történelmet kérje számon.

Több mint 70 ezer diák fog ma történelemből érettségizni

Ma a történelem írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák: középszinten több mint 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák érettségizik. A középszintű írásbeli 180 percig tart, a diákoknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, a második szöveges (kifejtendő) feladatokból áll.

A szerda reggel megkezdődő történelem írásbeli során középszinten több mint 66 ezer, emelt szinten pedig mintegy nyolcezer diák vizsgázik hazánkban. Segédeszközként a vizsgázók az illetékes állami szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlaszt használhatják, amelyet a diákoknak kell magukkal vinniük.