Kovács Zoltán reagált az uniós olajembargó tervére, elutasítóan nyilatkozott

Kovács Zoltán reagált az uniós olajembargó tervére, elutasítóan nyilatkozott

Ahogyan arról beszámotunk, az Európai Bizottság szerdán bemutatja a Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelyben az Oroszországból származó kőolaj importjának fokozatos tilalmára tesz javaslatot - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

Von der Leyen: az Európai Bizottság az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolja

Az Európai Bizottság szerdán bemutatja a Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelyben az Oroszországból származó kőolaj importjának fokozatos tilalmára tesz javaslatot - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a hatodik uniós szankciós csomag kapcsán a Reutersnek úgy nyilatkozott:

"Nem látunk terveket, garanciákat arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi javaslatok alapján hogyan lehetne lebonyolítani az átmenetet, és hogyan lehetne garantálni Magyarország energiabiztonságát".

Mint ismert, a tervek szerint az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

A Reuters úgy tudja,

Magyarország és Szlovákia a meglévő szerződések alapján 2023 végéig továbbra is vásárolhat orosz nyersolajat, ezt követően viszont hazánkra és a szlovákokra is érvényessé válik a tejes körű EU-s olajembargó.

Az ok pedig egyszerű: a két ország azért kap ideiglenes felmentést az embargó alól, mert egyik országnak sincs kikötője, és olajhoz gazdaságos módon csak az oroszoktól érkező csővezetéken keresztül tudnak jutni.

Tegnap megírtuk, Magyarország mellett Szlovákia mentesülhet az orosz kőolaj vásárlására vonatkozó embargó alól, ezt a szlovák gazdasági minisztérium külön kérvényezte is. Az ugyanakkor nem volt világos, hogy a két ország meddig tarthatja meg ezt a pozícióját.

A Portfolio cikkében közben azt boncolgatja, hogy vajon a magyar kormány elutasító üzenete a kiszivárgott haladék ismeretében született-e. Ha igen, akkor szerintük elképzelhető Magyarország megvétózhatja a közös EU-s cselekvést.