Benyomultak az oroszok a mariupoli erőműbe

Benyomultak az oroszok a mariupoli erőműbe

Vadim Bocsenko, Mariupol polgármestere szerint heves harcok törtek ki az ukrán és az orosz erők között az ostromlott Mariupol városában lévő Azovsztali acélműnél, ahol még mindig civilek százai rekedtek a város utolsó ukrán védőivel együtt.

„Nincs többé” kapcsolat az Azovsztal védőivel

– mondta Mariupol polgármestere.

Vadim Boicsenko, Mariupol polgármestere szerint heves harcok törtek ki az ukrán és az orosz erők között az ostromlott Mariupol városában lévő Azovsztali acélműnél, ahol még mindig civilek százai rekedtek a város utolsó ukrán védőivel együtt.

Oroszország megerősítette, hogy „tüzérséggel és repülőgépekkel” támadja az ukrán állásokat az erőműben.

Boicsenko a nemzeti televízióban nyilatkozott:

„Ma erős csaták dúlnak erődünk területén, Azovsztal területén. Bátor fiaink védik ezt az erődöt, de nagyon nehéz, mert nehéztüzérségek és tankok lőnek szerte az erődben."

Több mint 30 gyerek még mindig csapdában van az üzemben, akik evakuálásra várnak – mondta. A hét elején két fiatal nőt öltek meg az üzemben – tette hozzá.

Boicsenko elmondta, hogy megszakadt a kapcsolat az erőműben lévő osztagokkal:

„Sajnos ma már nincs kapcsolat a srácokkal, nincs kapcsolat, hogy megértsük, mi történik, biztonságban vannak-e vagy sem. Tegnap volt velük kapcsolat; ma már nem."

Benyomultak az oroszok

Az Ukrajnát támadó orosz erők szerdán benyomultak a Donyeck megye déli részén fekvő Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzem területére, ahol a föld alatti óvóhelyeken ukrán katonák és civilek tartózkodnak nagy számban, akiket még nem sikerült kimenekíteni - erről már az Ukrajinszka Pravda hírportál írt saját forrásokra hivatkozva.

A beszámoló szerint az orosz csapatok második napja ostromolják a gyárkomplexumot, és szerdán sikerült benyomulniuk a területre. Jelenleg súlyos harcok dúlnak az Azovsztal területén, az ottani ukrán katonákkal megszakadt a kapcsolat.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy miután kimenekítették a gyártelepen menedéket találó civilek egy részét, az orosz erők támadásba lendültek, már hétfőn elkezdték lőni és bombázni az Azovsztalt. Mariupol polgármestere kedden arról adott hírt, hogy továbbra is több mint kétszáz civil van az ipari létesítmény területén, köztük sok gyerek. Az orosz támadások következtében teljesen romba dőlt városban pedig még mindig mintegy százezer ember maradt. Az Azovsztal az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kulcsfontosságú kikötővárosban, amelyet az oroszoknak még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védő ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket.