Putyin ígérete ellenére februárban a piaci árnál 30 százalékkal drágábban vásároltunk orosz gázt

Putyin ígérete ellenére februárban a piaci árnál 30 százalékkal drágábban vásároltunk orosz gázt

A lakossági gáz beszerzésével foglalkozó, állami MVM ezer köbméterenként mintegy 1179 eurót fizethetett az oroszoknak a fűtőanyagért - számolta ki a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján. Decemberben az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára 1175 dollárra rúgott.

A lap megállapítja, hogy februárban pontosan a rekordszintű két hónappal ezelőtti árat fizette az Orbán-kormány az orosz gázért. De a magyarokra szabott februári orosz gáztarifa még 30 százalékkal meg is haladta egyazon időszak átlagos tőzsdei gázárát.

Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei moszkvai látogatása során azt állította, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt. CSakhogy ezt bizonyítani egyik fél sem tudta, ugyanis a konkrét adatok közlését a szerződés titkosságára hivatkozva visszautasítják.

A Népszava számításai szerint az MVM köbméterenként immáron 393 forintot fizethetett az orosz gázért. Ez a 2014 óta 101 forintba kerülő lakossági gázáron belül mintegy 50 forinton „elismert”, „rezsicsökkentett” gázmolekulaár immár közel nyolcszorosa. Vagyis az állami cég minden köbméter orosz gáz adásvételén közel 350 forintot veszíthet.