A kormány nem ért egyet Schmidt Mária sorkötelezettségről szóló ötletével

A kormány nem ért egyet Schmidt Mária sorkötelezettségről szóló ötletével

Schmidt Mária álláspontja a sorkötelezettségről a professzor asszony magánvéleménye, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával

– így reagált a Honvédelmi Minisztérium, miután a történész szerdán megjelent írásában az általános hadkötelezettség újragondolása mellett foglalt állást. Schmidt emellett úgy véli, folytatni kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját.

Schmidt Mária nemzeti konzultációt tartana az általános hadkötelezettségről, a nőket is beleértve

Újra kell gondolnunk az általános hadkötelezettség (férfi és női egyaránt) visszavezetését. (Érdemes lenne erről egy nemzeti konzultációt kezdeményezni.) Hiszen a háború, mint látjuk, egyáltalán nem veszett ki a világból, még Európából sem, sőt ott folyik a határainkon - fejtette ki szerdán publikált véleménycikkében Schmidt Mária.

A Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatója ezt taglaló véleménycikkében arról írt, hogy a hazai sorkötelezettség visszavezetésébe a férfiakat és a nőket egyaránt beleérti, és szerinte a kérdésről érdemes lenne nemzeti konzultációt kezdeményezni.

„Hiszen a háború, mint látjuk, egyáltalán nem veszett ki a világból, még Európából sem, sőt, ott folyik a határainkon. Azaz: előre kell mennünk, nem hátra!” – érvelt Schmidt Mária.

A jelek szerint azonban a kormányzat jobbnak láthatta a gyors elhatárolódást a Fidesz egyik fő ideológusának tartott főigazgató ötletétől.