Schmidt Mária nemzeti konzultációt tartana az általános hadkötelezettségről, a nőket is beleértve

Schmidt Mária nemzeti konzultációt tartana az általános hadkötelezettségről, a nőket is beleértve

Újra kell gondolni az általános hadkötelezettséget a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint.

Újra kell gondolnunk az általános hadkötelezettség (férfi és női egyaránt) visszavezetését. (Érdemes lenne erről egy nemzeti konzultációt kezdeményezni.) Hiszen a háború, mint látjuk, egyáltalán nem veszett ki a világból, még Európából sem, sőt ott folyik a határainkon

– fejtette ki szerdán publikált véleménycikkében Schmidt Mária, aki szerint folytatni kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját.

Eszmefuttatása szerint a jogállamisági eljárás azért indult el Magyarország ellen, mert „a demokráciaexport újabb magyarországi bukása miatt szálka maradtunk az amerikai és az európai vezetők szemében”, „a különvéleményért és az engedetlenségért”.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy vélekedik, a most felálló „ötödik Orbán-kormány bitang nehéz körülmények között folytatja a kormányzást” a háború és a gazdasági válság fenyegetése végett. Az orosz-ukrán háború kapcsán megjegyzi, szerinte azt az Egyesült Államok vívja Oroszországgal az ukránokon keresztül, és feltett szándéka, hogy Európát is hadviselő féllé tegye. A történész úgy látja, az amerikaiak orosz rendszerváltást és Putyin eltávolítását akarják kieszközölni.

Mindenesetre XXI. Század Intézet főigazgatója reméli, hogy a háborúzó felek mihamarabb meg tudnak egymással egyezni és békét kötnek. „A magyar kormánynak az a feladata, hogy megtegyen mindent, amit csak tud, a háború mielőbbi befejezéséért, a további eszkaláció elkerüléséért. És azért, hogy szövetségeseket keressen. Erre, amint az emberek szeme Nyugaton is egyre jobban kinyílik, új lehetőségek adódnak majd” – zárta gondolatait a Pesti Srácokon megjelent publicisztikájában Schmidt Mária.