Hivatalos választ küldött a magyar kormány az EU szankciós terveire

Hivatalos választ küldött a magyar kormány az EU szankciós terveire

Orbán Viktor csütörtök délután levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, amelyben az Oroszország ellen tervezett hatodik szankciós csomag esetleges elfogadását történelmi kudarcnak nevezi, a magyar kormányfő szerint a tervezett csomag a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné - írta meg az Index.

Az Index birtokába jutott levél szerint Orbán azzal érvel a szankciók ellen, hogy azok elfogadása az alternatív ellátási infrastruktúra nagymértékű fejlesztését és finomítói kapacitásaink teljes körű átszervezését igényli, ezek az erőfeszítések pedig időigényesek.

A levél kitér arra is, hogy jelenleg az energiaárak már negyven éves csúcson vannak, a szankciók pedig az energiaárak további emelkedését eredményeznék. Orbán szerint az orosz agresszióra adott válaszlépéseket illetően az Európai Unió legfontosabb értéke eddig az unió egysége volt, a 6. szankciócsomag azonban aláássa ezt az egységet.

Mint arról korábban az Alfahíren beszámoltunk, az Európai Unió szankciókat készített elő az orosz olaj értékesítése miatt Ukrajna inváziója okán. Az erről szóló döntés az Unió hatodik, Oroszországot érintő szankciós csomagjába kerülhet bele.