Dead Can Dance Budapesten

Dead Can Dance Budapesten

Három év és egy Covid-járvány után ismét Budapesten a Papp László Sportarénában lép fel az ausztrál Dead Can Dance.  Lisa Gerrard és Brendan Perry zenekara igazi különlegesség azok számára, akiknek túlságosan szűk keret volt, hogy valamilyen műfaji besorolás mentén hallgassanak zenét.

A Dead Can Dance ugyanis már akkor művelte a jobb híján world musicnak nevezett muzsikát, azaz világzenét, amikor a kifejezés szinte még nem is létezett. Koncertjük egyszerre spirituális és földrajzi utazás, hiszen mediterrán, afrikai, kelta, középkori, és reneszánsz hatások egyaránt jelen vannak alkotásaikban. 

A zenekart 1981-ben Brendan Perry alapította Simon Monroeval és Paul Eriksonnal, majd néhány hónappal később Lisa Gerrard is csatlakozott ütősként és háttérénekesként. Rájuk is igaz, hogy saját hazájukban nem lehettek próféták, de persze csak az első években. Akkoriban Melbourneben és ezzel együtt Ausztráliában nem volt jelentős az underground zenei színtér ezért 1982 tavaszán Londonba költöztek.

Az első siker nem is váratott sokat magára. Ivo Watts-Russell a 4AD kiadótól felfigyelt a demójukra, és egy egy lemezre szóló szerződést ajánlott nekik. Az együttműködés aztán annyira sikeres volt, hogy az 1998-ig megjelent mind a hét Dead Can Dance sorlemezt a 4AD adta ki. 1989-ben Lisa Gerrard Ausztráliába, Brendan Perry pedig Írországba költözött, ám ez a közös munkát lényegében nem akadályozta. Bár fennállásuk alatt jelentős sikereket értek el, végül zenei nézetkülönbségek miatt 1998-ban feloszlottak.

Először 2005-ben alakultak újra amit egy világ körüli turné, majd pedig 2011-ben egy új lemez (Anastasis) és egy újabb világ körüli turné követett. A Dead Can Dance 2016 novemberének elején jelentette meg "Eleusis" című számát, hogy támogassa a görög város 2021-ben esedékes, Európa Kulturális Fővárosa címéért való jelentkezését. A hangszerelés az Anastasis c. lemezük szellemében valósult meg; nem véletlenül választották talán Eleusis-t, zenéjükre eddig is nagy hatással voltak a görög zenei, történelmi és kulturális elemek. Több filmben is ők adták a kísérőzenét, legismertebb ezek közül a Baraka című alkotás.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/5se-zr6HKLI.jpg?itok=g-o62iRv","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=5se-zr6HKLI&ab_channel=Narabe","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Itthon először 1996-ban, a Budai Parkszínpadon léptek fel. Hazai népszerűségükre jellemző, hogy minden különösebb reklám nélkül harangozták be a koncertet, mégis némi közhellyel élve a csillárokon is lógtak olyan sokan voltak kíváncsiak a DeadCan Dancre.

A mostani Európa - 2022-re keresztelt turnéjuk keretében vasárnap este a Papp László Budapest Sportarénában ismét felcsendülnek a különleges hangszerek, Lisa Gerrard és Brendan Perry varázslatos hangjai pedig minden bizonnyal ugyanúgy elvarázsolják majd az Arénába kilátogatókat mint, e sorok íróját 1996-ban.

A legújabb, Dionysus címre keresztelt albumukat azok a régi múltra visszatekintő európai tavaszi és őszi fesztiválok ihlették, melyek Dionüszosszal kapcsolatosak.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/8w4piQ9vRQA.jpg?itok=AO_ja8I5","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=8w4piQ9vRQA&ab_channel=Merciful71","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}