Felmérés: a magyarok 67 százaléka rossznak látja a hazai gazdasági helyzetet

Felmérés: a magyarok 67 százaléka rossznak látja a hazai gazdasági helyzetet

Globális szinten az inflációt tartják a legaggasztóbb problémának az emberek, hazánkban pedig az átlag feletti a pénzromlás miatti aggodalom - derül ki az Ipsos friss felméréséből. A hvg.hu azt írja, a Mi aggasztja a világot (What Worries the World) című nemzetközi kutatás alapján a jelenlegi gazdasági helyzetről a magyarok 33 százaléka mondta, hogy jó, a többiek, 67 százalékuk rossznak látja azt az országban.

A Magyarországgal együtt 27 országban elvégzett felmérés szerint az infláció úgy volt képes a legjelentősebbnek vélt problémává válni, hogy az első öt közé csak áprilisban került be. 

Tehát az inflációt a megkérdezettek 32 százaléka nevezte meg mint az országában leginkább aggasztó társadalmi vagy politikai kérdést, miközben

Magyarországon 40 százalék tartja ezt a legnagyobb problémának a márciusban mért 28 százalékhoz képest.

Ezenkívül világviszonylatban az öt legaggasztóbb jelenség közé került még a szegénység/társadalmi egyenlőtlenség (31%), a munkanélküliség (29%), a bűnözés és az erőszak (25%), valamint a pénzügyi/politikai korrupció. Magyarországon ezeket sorrendben a válaszadók 41 (+6 százalékpont az előző havi felméréshez képest), 19, 6, és 43 százaléka találja leginkább aggodalmat keltőnek.

A koronavírus-járványtól egyre kevesebben tartanak, az összesített listán már csak a nyolcadik helyre fért be, 18 százalékkal. A magyarok körében ezt 13 százalék találja a leginkább aggodalomra okot adónak.

A katonai konfliktus miatt leginkább Európában aggódnak, jellemzően 30 százalék feletti arányban, míg hazánkban a háborútól kevésbé tartanak a magyarok, mindössze 13 százalék nyilatkozott így.

Mindemellett globálisan tízből hat válaszadó úgy gondolja, hogy országa rossz irányba megy. Magyarországon 64 százalék válaszolta ezt, s csak 36 százalék mondta, hogy jó irányba mennek itt a dolgok.