Szlovénia is enyhít a Covid-szabályain

Szlovénia is enyhít a Covid-szabályain

Szlovéniában szombaton a koronavírus-járvány miatti korlátozások újabb enyhítéseiről döntött a kormány: nem kell többé védettségi igazolással rendelkezniük az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozóknak, a gyógyszertárakban pedig maszkot sem kell viselni a jövőben – közölte a szlovén közszolgálati televíziós (RTV).

A kabinet a járványügyi szakértők javaslata alapján határozott úgy, hogy feloldja a korlátozásokat, mivel a dominánssá való omikron variáns által viszonylag kedvezőbb irányt vett a járvány.

Ljubljana még április közepén eltörölte a járvány miatti intézkedések zömét.

Jelenleg csak az egészségügyi-szociális intézményekben, például az idősotthonokban kell maszkot hordani. Ezen intézmények látogatóira továbbra is vonatkozik a Covid-igazolvány felmutatásának kötelezettsége. Azoknak, akik nem kaptak oltást, vagy nem estek át a fertőzésen, negatív teszttel kell rendelkezniük.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Az elmúlt 24 órában 747 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és három beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 szövődményeiben. Kórházban 78 beteget ápolnak, közülük heten vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 265 320-an kaptak védőoltást, közülük 1 221 464-en mindkét adagot felvették.

(MTI)