Mi lenne, ha…? - Két énekessel robog tovább a heavy/power metalos End Of Paradise

Mi lenne, ha…? - Két énekessel robog tovább a heavy/power metalos End Of Paradise

Dal- és klippremier: Hol van.

A hét elején Hol van címmel egy – videoklippel is megtámogatott – új dalt mutatott be a székesfehérvári székhelyű End Of Paradise, aminek érdekessége, hogy hatosfogatként hallható, látható benne a banda, ugyanis év elejétől már két énekessel a frontban tolják tovább a dallamos heavy/power metalt. Ezek apropóján egyeztettünk egy interjút - a zenekar képviseletében Lévai Sándor énekes, valamint a két gitáros, Tóth László István, és Munkácsi Tamás mesélt az elmúlt időszakban történtekről, és a kisfilm elkészítéséről.

 

 - Jó négy esztendővel ezelőtt „jártatok” itt a portálon. Akkor A kiválasztott című album kapcsán interjúztunk, de időközben, 2020-ban, a covid okozta bonyodalmak közepette egy újabb nagylemezt is kiadtatok, amit már egy új énekessel rögzítettetek, az idei év elejétől viszont már két frontemberrel mentek tovább. Néhány mondatban foglaljátok már össze ezeket a történéseket! Kezdjük az Ősök éneke nagylemezzel, hiszen arról csak egy ajánló jelent meg nálunk…

Munkácsi Tamás: - Nagyon fontos szerepe volt ennek az albumnak, szerencsére egy lemezbemutató koncertet is sikerült tartani. Úgy érzem, hogy zeneileg, illetve hangzásilag is sikerült fejlődnünk. Sok pozitív visszajelzést kaptunk, és ennek nagyon örülünk. Mivel a megjelenés után nem tudtuk rendesen „megturnéztatni” ezt az anyagot, az idei év koncertprogramjának a gerincét ez a lemez adja.

Lévái Sándor: - Az Ősök éneke kicsit másabb zenei vonalon mozog, mint a korábbi lemezek, részben ugye az énekescsere miatt is, de abszolút pozitív visszajelzéseket kaptunk vele kapcsolatban. Sajnos pont rosszkor jött a járvány, mindössze egy koncertet tudtunk erre az albumra építeni akkor, így most pótoljuk, miközben dolgozunk az új korongon, amely a bővülésnek köszönhetően egy kicsit megint más hangzásvilágot képvisel majd.

Tóth László István: - Szerintem lemezről-lemezre fejlődünk/fejlődtünk. A stílusunkra eddig is jellemző dolgok azért megmaradtak, de kétségtelen, hogy folyamatosan keressük, hogy hogyan lehet még jobb a dolog. Az énekescsere vagy inkább énekesváltás nyilván hozott egy változást, mert a két énekes között azért van stílusbeli különbség. A visszajelzések maximálisan pozitívak voltak, nem voltak, vagy legalább is nem volt jellemző negatív kritika az énekesváltás miatt, Sanyit egyből elfogadták. Mivel Zombi (Feltein Attila, korábbi énekes - a szerk.) 2018-as – most már tudjuk, hogy ideiglenes – távozása után sem szakadt meg vele a kapcsolat, néhány koncerten, illetve a lemezbemutató bulin is ott volt vendégként.

cikkbe EoP 2022 back

 - A koronavírus időszakot hogyan éltétek meg, vészeltétek át?

Tomi: - Sajnos ez mindenki számára nehéz volt, próbálni nem nagyon tudtunk, így maradt az online módszer. Készültek a dalok. Mindenki a maga módján igyekezett átvészelni ezt az időszakot, illetve mindenki el is kapta a vírust - van ki könnyebben, ki nehezebben esett át rajta.

Laci: - Készítettük a dalokat. Utáltam ezt az egész vírus dolgot, az embereket egymással összeugrasztották a véleménykülönbségek miatt, és ezt sajnos globálisan vitték véghez. Úgy mondom ezt, hogy én is elkaptam, és eléggé rosszul voltam három hétig, elég necces volt a történet. Továbbá, volt nem kevés plusz dolgom a cégnél, ahol dolgozom, úgyhogy én erre koncentráltam akkoriban. Persze, a néhány koncertet – mert csak pár buli volt – pozitív élményként éltem meg, de a lemez élőben való promotálása szinte teljesen kimaradt. Erre most jött el az idő, a két énekessel. (nevet)

cikkbe EoP 2022

 - Ezzel a mondatoddal el is érkeztünk a jelenbe… Ez a megoldás a színtéren nem újdonság, viszont a ti esetetekben az is lehet, hiszen itt nem a hörgős/tiszta ének váltott előadásáról van szó, hanem két karakteres heavy/power hang ötvözetéről. Hogyan került a képbe újra Zombi? És milyen lehetőségeket láttok ebben a felállásban?

Sanyi: - Voltak korábban olyan bulik, ahol vendégénekesként Zombi is a színpadra állt, már akkor felötlött bennem a gondolat, hogy mi lenne, ha…? A közös próbák is megerősítették ezt az elhatározást, abszolút jól tudunk együttműködni. Az új lemez munkálatai már kimondottan a két énekben rejlő lehetőségeket célozzák, próbálunk olyan énektémákat kreálni, ahol mindketten ki tudunk bontakozni, de garantáltan belefér majd egy kis hörgés/tiszta ének is. (nevet)

Laci: - Sanyi nagyjából felvázolta a történetet. Zombin azért látszott, hogy szívesen dolgozna újra velünk, de ezt a dolgot Sanyi hozta fel végül a decemberi koncertünk előtt. Én ezzel úgy voltam, hogy amikor meghívtuk Zombit vendégként, akkor is igyekeztem úgy kommunikálni a dolgot, hogy nehogy rivalizálás legyen, de ennek szerencsére nyoma sincsen. Azt gondolom, hogy őket nem az motiválja, hogy egymást túlénekeljék, hanem, hogy egymást erősítsék. A két énekhang, énekstílus azért nagyon különbözik egymástól, még ha nem is a tiszta/hörgős az alap koncepció. Pár személyesebb gondolat: én személy szerint azon vagyok, hogy a legtöbbet hozzuk ki együtt ebből a zenekarból csapatként. Zombival a kilépése után volt egy kis mosolyszünetem, de rövid az élet ahhoz, hogy haragudjunk egymásra. Egy közös koncert alkalmával ki is békültünk. Nagyon örülök annak, hogy így összejött ez a felállás, mondtam is a többieknek, hogy ilyen zenekar még egy nem lesz. Nincs rivalizálás, sem az énekesek, sem a hangszeresek között. Én mindenkit barátomnak tekinthetek itt, remélem ők is hasonlóképpen gondolják, biztosan lehet ezt szakmailag jobban csinálni, de emberileg nem, és ez nekem a legfontosabb.

 - A hét elején Hol van címmel egy – videoklippel is megtámogatott – új dalt mutattatok be, ami egy új album első előfutára, hiszen, ha jól tudom, a nem is olyan távoli jövőben érkezik majd egy újabb EoP nagylemez. Mesélnétek a forgatásról, a kisfilm elkészítéséről?

Tomi: - A forgatás egyrészt nagyon jó hangulatban telt (Sanyi az ügyeletes mókamester, erről láthattatok egy rövid videót is a FB-oldalunkon), másrészt meglepően profin zajlott. Gáspár Csaba és Gáspár Gergely barátunk elképesztően felkészülten érkeztek, a dal minden apró részletével tisztában voltak, és annyi ötletük volt, hogy ha mind meg akartuk volna valósítani még most is ott lennénk. (nevet) Nagyon profi munkát végeztek, amit ezúton is köszönünk!

Laci: - Sanyi egy állat, Gergő és Csaba pedig vérprofi. Rengeteg ötletük volt, és nagyon jó haladt a közös munka. Azt hiszem, az eredmény önmagáért beszél! Várpalotán forgattunk egy használaton kívüli lepusztult helyiségben, amely tökéletesen megfelelt helyszínnek. Utána este még Budapesten játszottunk, szóval rendesen lefáradtunk, de tökéletes volt az a nap, jó kis feltöltődés volt. A klip utómunkáját teljes egészében Gergőék csinálták, azt hiszem, az mindent elmond, hogy gyakorlatilag nem volt mit javítani rajta, egy tökéletesen összevágott anyagot kaptunk elsőre.

 


 - Ezt és egy másik új szerzeményt koncerten már hallhatta tőletek a közönség. Ez utóbbit mikor mutatjátok be a neten is? Illetve, hogyan néz ki a következő hónapok menetrendje a számotokra?

Tomi: - A másik új dalra (Égbe szórt imák) június elején forgatunk egy újabb videót, úgyhogy valamikor június közepe felé lesz elérhető az interneten. Mozgalmas hónapok állnak előttünk. Készülünk egy különleges unplugged koncerttel, ezenkívül megpróbálunk eljutni a lehető legtöbb helyre. Közben pedig dolgozunk a dalokkal, igyekszünk megugrani a lécet. (nevet) Úgy tervezzük, hogy november környékén állunk neki a felvételeknek, Sopronban, az MD stúdióban. Most az eddigiektől eltérően zajlott a két szám rögzítése - korábban csak a keverés zajlott Smicinél, most viszont mindent ott vettünk fel, ezt a munkamódszert megtartjuk a lemezre is. Óriási köszönet ezúton is Smicinek, rengeteget segített nekünk tapasztalatával, tanácsaival, profizmusával, na és persze türelmével is, mert arra azért szükség volt. (nevet)

Laci: - Folyamatosan készülnek a nóták, ismét nem a mennyiségre, hanem a minőségre megyünk. (nevet) A lemez fele már készen van, de folytatjuk az új dalok írását, és a többi meglévő csiszolását. Alakul ez… Teljes mértékben a kéténekes felállásra íródnak, igyekszünk kihasználni a lehetőségeinket a legnagyobb mértékben.

Ami a koncerteket illeti, a menetrend jelenleg így néz ki: május 20. Dunaújváros - Kaptár Music Pub, július 16. Székesfehérvár - Nyolcas Műhely Garden, augusztus 6. Párkány - V2 Rock Pub, augusztus 24-27. Székesfehérvár - Nyolcas műhely (Fehérvár Feszt), a pontos dátum később, október 21. Budapest - S8 Underground, december 9. Jánossomorja - Vadász Vendéglő, december 16. Székesfehérvár - Nyolcas Műhely (évzáró). Ez a lista még bővülni fog – több helyről várunk még választ –, figyeljétek az online felületeinket!