A hanyatló Nyugaton annyira drága az üzemanyag, hogy egy átlag német már „csak” kétszer annyit tud belőle venni, mint egy magyar

benzin, benzinkút, üzemanyag
pixabay.com

Ha nem lenne foglalt, egyúttal bődületes klisé, akkor akár A Nyugat alkonya címet is viselhetné az MTI által frissen kiadott hír, melyben arról írnak, Nyugat-Európában brutálisan elszálltak az üzemanyagárak. Az adóforintjainkból fenntartott propagandaoldal által adott cím így szól:

Németországban drágult leginkább a gázolaj az EU-ban, csaknem 800 forintba kerül literje.

Ha prafrazálni szeretnénk a magyar proletár gigamagas euróárfolyamra adott reakcióját, akkor Jürgen nevében valahogy így válaszolnánk:

Még szerencse, hogy nálunk nem forint van, hanem euró…

A hír arról szól, hogy német statisztikai intézet közlése szerint a háború kitörése előtt három nappal, valamint április 25. között Németországban a gázolaj 38 centtel, a 95-ös benzin pedig 23 centtel drágult. Így egy liter benzin 2,002 euróba, egy liter benzin pedig 2,075 euróba kerül. Ez az MNB által közzétett, május 6-án érvényes 380,41 forint/eurós árfolyammal számolva 761,58 forintos benzin-, illetve 789,35 forintos dízelárat jelent. Szemben a hazai 480 forintos hatósági árral.

Mindez azonban nem jelent sokat. Megnéztük, egy átlagos német és egy átlagos magyar az éves nettó keresetéből mennyi üzemanyagot tud(na) vásárolni.

Az Eurostat adatai szerint 2021-ben a német éves nettó átlagfizetés 32 728,25 euró, míg a magyar éves nettó átlagbér ugyanebben az évben 3 501 600 forint volt. Ez azt jelenti, hogy

egy német a fizetéséből 16 348 liter benzint vagy 15 773 liter gázolajat tudna venni, míg egy magyar csak 7295 litert bármelyik üzemanyagtípusból.

Mindkét mennyiség több mint kétszerese a magyarnak. Ha úgy tetszik,

a német fizetése ennyivel ér többet, mint a mienk.

Hanyatló Nyugat, mi?