Kolumbiában egy kábítószerkartell fegyveresei településeket vettek blokád alá

kolumbia, drog,
A kolumbiai kábítószer-ellenes ügynökség által közreadott kép kokaint tartalmazó csomagokról az észak-kolumbiai Atlántico megye székhelyén, Barranquilla kikötővárosban 2017. április 2-án.
MTI/EPA/Kolumbiai kábítószer-ellenes ügynökség

Már három civil és egy rendőr vesztette életét Kolumbia északi részén, ahol egy kábítószerkartell fegyveresei több települést blokád alá vettek, miután a hatóságok a kartell vezetőjének kiadásáról döntöttek az Egyesült Államokba - derül ki a kolumbiai védelmi minisztérium helyi idő szerint hétfőn tett bejelentéséből.

Az MTI szemléje szerint az Öböl-klán nevű kartell csütörtökön vette át az irányítást öt északi tartomány - Choco, Sucre, Bolívar, Antioquia és Córdoba - összesen 138 körzete felett azt követően, hogy az António Usuga - másnéven Otoniel - kiadatásáról szóló döntést bejelentették.

A blokád alá vont településeken bezáratták a boltokat, iskolákat, felfüggesztették a tömegközlekedést, és felszólították az embereket, hogy maradjanak otthon.

Elemzők szerint a blokád azt bizonyítja, a kolumbiai hatóságok még mindig nem tudtak úrrá lenni az országban garázdálkodó bűnbandákon, kiemelve, hogy ismert bűnözők elfogása még nem jelenti azt, hogy a latin-amerikai ország megszabadult a bűnbandák jelentette biztonsági fenyegetéstől.

Ivan Duque kolumbiai elnök vasárnap mindazonáltal elszigetelt incidensnek nevezte a blokádot, és hangsúlyozta, hogy vezetői eltávolítása után a kartell meggyengült.

A rendőrség több mint egymillió dollárt ajánlott fel a bűnbanda három új vezetőjének a kézre kerítéséért.