Már 4,8 millióan maradtak munka nélkül Ukrajnában a háború miatt

Már 4,8 millióan maradtak munka nélkül Ukrajnában a háború miatt

Mostanra 4,8 millió ember vesztette el a munkáját Ukrajnában az országot sújtó katonai agresszió következtében – derül ki az ENSZ nemzetközi munkaügyi szervezetének (ILO) szerdán ismertetett becslése alapján.

Az erről szóló jelentés nyomán a 24.hu azt írja, 

abban az esetben, ha a helyzet tovább fokozódik, ez a szám akár hétmillióra is nőhet. Viszont ha a harcok azonnal megszűnnének, lehetséges a gyors fellendülés 3,4 millió munkahely visszaállításával.

Az ILO jelentése szerint a 4,8 millió állásvesztő közül összesen 1,2 millióan menekültek el a szomszédos országokba, a fennmaradó 3,6 millió fő azonban továbbra is Ukrajnában él munkanélküliként.

Ugyanakkor a közleményben figyelmeztetnek, az orosz-ukrán háború

a térségbeli országokban, elsősorban Magyarországon, Moldovában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is zavarokat okozhat a foglalkoztatás területén.

Ha a háború folytatódik, az ukrán menekültek hosszabb ideig lesznek kénytelenek az országon kívül maradni. Ez nyomást alá helyezheti a munkaerőpiacot és a szociális ellátórendszert a szomszédos államokban, és több helyen növekvő munkanélküliséget is eredményezhet – vetítik előre.

Az ukrajnai kormány az ILO-jelentés szerint törekszik arra, hogy a szociális ellátórendszer működőképes maradjon, ennek érdekében pedig a digitális technológiák felhasználásával garantálják a segélyek folyósítását, ideértve az országon belüli menekültek segélyezését is.

Az ENSZ szerint az oroszok bizonyíthatóan lopják a gabonát Ukrajnában

Oroszország gabonát lop, teherautókon szállítja Oroszországba, és ugyanez vonatkozik a mezőgazdasági eszközökre is - fogalmazott Josef Schmidhuber, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének igazgatóhelyettese. 

Ismeretes, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a napokban közölte, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az orosz csapatok fosztogatják az ukrán gabonakészleteket, valamint gabonatárolókat romboltak le. Mindez pedig tovább fokozza a főként Ukrajnát érintő problémákat, amelyek révén globálisan is továbbgyűrűzik az élelmiszerárakba „a háború ára”.